V akej výške by ste mali zavesiť zrkadlo v kúpeľni?

14.11.2024

Atraktívna a krásne zariadená kúpeľňa bude priestorom, ktorý s väčšou pravdepodobnosťou navštívime nielen na toaletu či umývanie, ale aj na relaxačný kúpeľ a oddych po náročnom dni. Krásna kúpeľňa znamená pekne upravené steny a podlahy s atraktívnymi obkladmi, funkčným vybavením a doplnkami, ktoré zvyšujú estetiku a komfort užívania. Zrkadlá sú mimoriadne dôležitým prvkom dekorácie kúpeľne. Umožňujú nám pozrieť sa na seba, skontrolovať svoj vzhľad a skontrolovať, či je s mejkapom alebo kravatou všetko v poriadku.

Pri zariaďovaní kúpeľne často nastáva problém, v akej výške má kúpeľňové zrkadlo visieť. Rozhodnutie o vhodnom umiestnení zrkadla je dôležité z funkčného aj estetického hľadiska. V akej výške by malo byť zrkadlo nad umývadlom zavesené a v akej výške najlepšie umiestniť zrkadlo, ak má byť zavesené na inej stene kúpeľne? Odpoveď nájdete nižšie.

V akej výške by ste mali zavesiť zrkadlo v kúpeľni?


V tomto článku:

1. V akej výške je zrkadlo nad umývadlom?

2. Optimálna výška kúpeľňového zrkadla nad umývadlom a funkčnosť miestnosti

3. Ako zavesiť zrkadlo v kúpeľni? Estetika a funkčnosť

4. Ako nainštalovať zrkadlo v kúpeľni? Zhrnutie



V akej výške je zrkadlo nad umývadlom?

Nižšie uvedená grafika dokonale popisuje najlepší spôsob zavesenia zrkadla do kúpeľne. Rozmery tam uvedené umožňujú užívateľom rôznej výšky pohodlne používať umývadlo a zároveň sa na seba pozerať do zrkadla.

V akej výške je zrkadlo nad umývadlom?

Kde a v akej výške by malo visieť kúpeľňové zrkadlo?

V akej výške je najlepšie zavesiť zrkadlo v kúpeľni? Najdôležitejšie je, aby spodná hrana zrkadla bola aspoň 10 cm nad umývadlom. prečo? Keďže voda v tejto výške zvyčajne špliecha, nebudeme sa musieť báť utierať zrkadlo pri každom umývaní rúk. Zrkadlá začínajúce tesne nad umývadlom znamenajú častejšie čistenie. Najlepšie je však zrkadlo zavesiť vo výške 20 - 30 cm nad umývadlom.

Je tiež mimoriadne dôležité zavesiť zrkadlo v kúpeľni vo výške očí používateľov. aká je výška? Zvyčajne to znamená, že spodná hrana zrkadla bude zavesená 115 - 125 cm nad podlahou a horná hrana zrkadla bude 190 - 210 cm vysoká. Samozrejme, veľa závisí od veľkosti zrkadla, ktoré kupujeme.

Otázka výšky zrkadla však nie je taká jednoduchá. Praktickým prvkom výzdoby bude zrkadlo namontované vo vhodnej výške. Na čo si dať pozor pri montáži zrkadiel v kúpeľni? Pozrime sa, aké aspekty sú ešte dôležité.

Ako správne nastaviť výšku zrkadla?

Optimálna výška kúpeľňového zrkadla nad umývadlom a funkčnosť miestnosti

Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je funkčnosť kúpeľňového zrkadla. Zrkadlo nie je len dekoratívnym prvkom, ale predovšetkým praktickou pomôckou pri každodennej starostlivosti. Preto je dôležité, aby bolo zrkadlo umiestnené vo vhodnej výške, čo umožní pohodlné používanie.

V akej výške by malo byť zrkadlo namontované?

Téma výšky zrkadla je široká a ako sme spomínali, dôležité je, aby zrkadlo viselo vo výške očí. Najdôležitejším kritériom je, že zrkadlo by malo byť umiestnené dostatočne nízko, aby osoba stojaca pred ním mohla ľahko vidieť celý svoj odraz, vrátane tváre a hornej časti tela. V ideálnom prípade by mal byť odraz tváre vo výške očí používateľa, čo zabezpečí pohodlné umývanie tváre, holenie či nanášanie make-upu. Typicky to znamená umiestniť stredový bod zrkadla vo výške približne 150 - 160 cm nad podlahou. Výška zrkadla by preto mala byť taká, aby sa dalo pohodlne používať.

Ako prispôsobiť zrkadlo výške užívateľov?

Ak kúpeľňu využívajú ľudia rôznej výšky, môžete zvážiť umiestnenie dvoch zrkadiel v rôznych výškach alebo použitie zrkadla s nastaviteľnou výškou a uhlom. To vám umožní prispôsobiť zrkadlá potrebám každého človeka v rodine. Výška inštalácie veľkého zrkadla bude v tomto prípade o niečo menej dôležitá ako výška inštalácie malého kúpeľňového zrkadla.

Vhodná výška zrkadla je preto rovnako dôležitá ako vhodná výška inštalácie.

Optimálna výška kúpeľňového zrkadla nad umývadlom a funkčnosť miestnosti

Ako zavesiť zrkadlo v kúpeľni? Estetika a funkčnosť

Pri výbere správnej výšky kúpeľňového zrkadla zohráva dôležitú úlohu okrem funkčnosti aj estetika a dizajn. Zrkadlo je často dôležitým dekoratívnym prvkom, ktorý môže ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti.

Optimálna výška zrkadla a usporiadanie kúpeľne

Dôležité je, aby zrkadlo proporčne ladilo so zvyškom kúpeľne. To znamená, že by nemalo byť ani príliš veľké, ani príliš malé v porovnaní s inými prvkami, ako je umývadlo, doska alebo skrinky. Zrkadlo by malo harmonicky splývať s celkom. To je dôležité najmä v prípade zarámovaných zrkadiel, pretože výrazne vyznačený zrkadlový rám bude viditeľným prvkom priestoru. V prípade skosených zrkadiel sa môžeme rozhodnúť pre väčšie modely, prípadne aj také, ktoré pokrývajú celú šírku steny.

Inštalácia a umiestnenie zrkadla v kúpeľni

Rozhodnutie umiestniť zrkadlo na stenu alebo nad umývadlo môže ovplyvniť jeho výšku. Ak je zrkadlo namontované na stene, môžete si zvoliť ľubovoľnú výšku, ktorá vyhovuje očakávaniam užívateľa. Ak je však zrkadlo umiestnené nad umývadlom, oplatí sa zvoliť štandardnú výšku, ktorá umožní pohodlné používanie umývadla.

Keď chceme zavesiť dekoratívne zrkadlo

V niektorých prípadoch môže zrkadlo pôsobiť ako dekoratívny akcent. Potom môže byť jeho umiestnenie ľubovoľnejšie a závisí od estetických preferencií majiteľa. Môžu byť umiestnené na stene ako ústredný bod dizajnu kúpeľne alebo dokonca na strope, ak sa to hodí k celkovému štýlu miestnosti.

Ako zavesiť zrkadlo v kúpeľni? Estetika a funkčnosť

Ako nainštalovať zrkadlo v kúpeľni? Zhrnutie

Výška, v ktorej by malo byť zrkadlo v kúpeľni zavesené, závisí najmä od funkčnosti a estetiky. Pre pohodlné používanie je dôležité umiestniť zrkadlo v správnej výške vzhľadom na naše oči. Jeho umiestnenie sa však oplatí prispôsobiť aj celkovému vzhľadu kúpeľne s prihliadnutím na proporcie, štýl a individuálne preferencie.

V konečnom dôsledku je to naša kúpeľňa a mali by sme sa v nej cítiť príjemne.

Späť