Elegantný jedálenský stôl so stoličkami v škandinávskom štýle

15.02.2023

Krásne, svetlé a priestranné interiéry v škandinávskom štýle si v posledných rokoch získali veľkú obľubu. Sú cenené pre ich príjemný minimalizmus, útulnosť, funkčnosť a jednoduchosť používania. Sú ideálne do veľkých aj malých miestností.

V škandinávskom štýle sa dá zariadiť kuchyňa, spálňa, obývačka, ale aj jedáleň. Ak máte malú jedáleň, škandinávsky štýl je do takejto miestnosti ako stvorený. Svetlé farby, veľa svetla a minimalizmus interiér opticky zväčšia. V škandinávskom štýle dáva ráz miestnostiam okrem iného aj nábytok.

Pozrite sa, aké stoly a stoličky budú fungovať v škandinávskych izbách.

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market


V tomto článku:

1.  Ako by mal vyzerať škandinávsky jedálenský stôl?

2. Ktoré stoličky sa hodia do škandinávskeho štýlu?

3. Aká praktická je súprava jedálenského stola a stoličiek do škandinávskeho interiéru?

4. Prečo sa oplatí vybrať si v jedálni škandinávsky štýl?

5. Čo sa okrem stola a stoličiek oplatí umiestniť do škandinávskej jedálne?



Ako by mal vyzerať škandinávsky jedálenský stôl?

Škandinávsky nábytok má svoju jedinečnú podobu a vďaka tomu dokáže vniesť do daného aranžmánu ten správny charakter. Korpus nábytku je zvyčajne ľahký a má efektívne, jemné tvary. Nábytok je často postavený na vysokých, no dosť tenkých nožičkách, aby bola dodatočne zdôraznená ich ľahkosť. Zvyčajne sú vyrobené z prírodného dreva alebo sa na ich výrobu používa laminovaná doska. Prevládajú svetlé farby prírodného dreva alebo odtiene bielej.

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

Škandinávsky jedálenský stôl - vzhľad

Škandinávske jedálenské stoly nasledujú tento trend. Môžu mať rôzne tvary – obdĺžnikové aj štvorcové, obľúbené sú okrúhle a oválne modely. Tvar dosky stola by sa preto mal prispôsobiť miestnosti, v ktorej bude jedálenský stôl stáť.

Spoločným znakom je základ na vysokých nohách, ktoré sú často tenšie ako u iných podobných modelov. V tomto škandinávskom štýle sú obľúbené najmä okrúhle alebo oválne jedálenské stoly, ktoré sú osadené na mierne sa rozširujúcich nohách s okrúhlym prierezom.

Škandinávske jedálenské stoly - farby

Škandinávskemu štýlu dominujú pestré farby a práve v takýchto odtieňoch by sa mal škandinávsky stôl držať. Je dobré zvoliť biely model alebo v odtieni a dezéne prírodného dreva. Jedálenský stôl s bielou doskou a nohami vo svetlom odtieni dreva sa bude skvele vynímať v jedálni v škandinávskom štýle. Modely dobre poslúžia doma aj v byte, v malej i veľkej jedálni.

Veľkosť stola a veľkosť interiéru

Pekne vyzerajúci škandinávsky jedálenský stôl v správnych farbách nie je všetko – aby mala jedáleň ten správny charakter, treba stôl prispôsobiť veľkosti miestnosti, v ktorej sa má daný kus nábytku nachádzať. Príliš malý jedálenský stôl bude v jedálni pôsobiť komicky a príliš veľký stôl môže byť nepohodlný a nepraktický.

Nezabúdajte teda, že po odsunutí stoličiek od stola musí byť okolo neho dostatok miesta, aby ste mohli voľne prechádzať. Dobre osadený jedálenský stôl sa bude v jedálni skvele vynímať - bude to skutočne moderný aranžmán, kde bude vládnuť elegancia a útulná jednoduchosť.

Ktoré stoličky sa hodia do škandinávskeho štýlu?

V škandinávskom štýle sú dôležité nielen jedálenské stoly, ale aj stoličky, ktoré sa k nemu umiestňujú. Škandinávsky štýl má rád svetlé tvary a jasné farby, takže toto sú vlastnosti, ktoré by dokonalé sedadlo pri stole malo mať.

Čalúnené plastové sedačky a stoličky

Obľúbené sú čalúnené aj nečalúnené modely. Mimoriadne dobre budú vyzerať modely z bieleho plastu, ktoré sú osadené na vysokých drevených nohách. Čalúnené sedačky by mali byť vyrobené zo svetlých materiálov. Dobre poslúžia béžová, krémová alebo róby.

Čalúnené sedačky sú pohodlné a vysoko funkčné, najmä ak je na ich výrobu použitý hydrofóbny materiál. S hydrofóbnym materiálom sa nemusíte báť škvŕn alebo mokrých stôp na stoličkách - materiál odpudzuje molekuly vody, vďaka čomu sa sedadlá tak rýchlo nezafarbia a ich čistenie je jednoduchšie.

Jednoduché, ale elegantné tvary stoličiek

Škandinávsky jedálenský stôl je nábytok, ktorý sa vyznačuje jednoduchý a elegantný. Inak by tomu nemalo byť ani pri sedačkách, ktoré sa k takýmto stolom pridávajú. Štýlový jedálenský stôl vyžaduje rovnako jedinečné stoličky.

Ak sa rozhodnete kúpiť jedálenský stôl s bielou doskou a drevenými nohami, dodajte mu úhľadné biele plastové stoličky s drevenými nohami. Takáto súprava bude vyzerať naozaj úžasne. Ku stolíkom vyrobeným z dreva sa výborne hodia čalúnené stoličky.

Malo by sa pamätať na to, že pekná forma stoličiek je mimoriadne dôležitá, ale tento kus nábytku by nemal byť príliš dekoratívny. Dôležitá je predovšetkým ich funkčnosť a pohodlie.

Jedálenské zostavy- Merkury Market

Aká praktická je súprava jedálenského stola a stoličiek do škandinávskeho interiéru?

Moderné a módne stoly so stoličkami sú praktické zostavy do každej domácnosti. Medzi takými súpravami budú aj modely, ktoré zahŕňajú škandinávsky jedálenský stôl a zodpovedajúce stoličky.

Ak máte záujem o biely stôl alebo drevený stôl, no bojíte sa, že k nemu nebudete vedieť zladiť stoličky, tak kúpa hotového setu bude pre vás ideálnym riešením. Škandinávsky jedálenský stôl so sedačkami je ideálnou možnosťou pre tých, ktorí si chcú rýchlo zariadiť interiér domu či bytu. Vďaka tomu sa dá miestnosť vybaviť rýchlo a v jednoduchosti.

Prispôsobte súpravu svojmu aranžmánu

Zostavy sú dostupné v rôznych veľkostiach, takže väčšinou nie sú problémy s ich zladením do danej miestnosti. Pekne vyplnia priestor a hodia sa nielen do jedálne, ale aj do obývačky a kuchyne. Trendové zostavy môžu obsahovať okrúhle, obdĺžnikové, oválne alebo štvorcové škandinávske stoly.

Naše súpravy stolov a stoličiek

Naše ponuky hotových zostáv nájdu uplatnenie aj v škandinávskych interiéroch. Modely prezentované v našom obchode sú nábytok odolný voči mechanickému poškodeniu, výrobky sú trvácne a vyzerajú pekne vo vašej domácnosti alebo byte. Výzdoba jedálne, kuchyne alebo obývačky s takýmto nábytkom bude oveľa jednoduchšia.

Prečo sa oplatí vybrať si v jedálni škandinávsky štýl?

Škandinávsky štýl je kombináciou skvelej funkčnosti s komfortom a estetikou. Takto riešený aranžmán sa vyznačuje geometrickými motívmi, pestrými farbami, použitím prírodných materiálov a vysokou dostupnosťou denného svetla.

Škandinávsky štýl je vhodný ako do veľkých izieb, tak aj do menších miestností. Módne aranžmány budú preto dokonalé prakticky v každom prípade.

Univerzálne usporiadanie pre mnoho situácií

Škandinávsky štýl sa oplatí zaviesť nielen do vášho domova či bytu, ale aj do kancelárie, reštaurácie či kancelárií. Je to jednoduchý spôsob, ako zariadiť praktický priestor v izbách.

Krása, ktorú Škandinávia ponúka – teraz aj u vás doma

V takomto interiéri kraľuje drevo, svetlé farby a teplé textílie, ktoré dodajú miestnostiam ten správny ráz. Usporiadaniu jedálne týmto spôsobom už nič nestojí v ceste. S takýmto usporiadaním bude určite spokojný každý člen vašej domácnosti.

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

Čo sa okrem stola a stoličiek oplatí umiestniť do škandinávskej jedálne?

Škandinávsky jedálenský stôl a zladené sedačky dokážu pekne vyplniť priestor, no to nie je všetko, čím by mala byť jedáleň vybavená. Stojí za to pridať ďalšie prvky, aby bol dekor zaujímavejší a plne funkčný.

Čo bude užitočné v škandinávskej jedálni? Určite doplnkový nábytok a estetické doplnky.

Doplnkové vybavenie pre škandinávsku jedáleň

V našom internetovom obchode Merkury Market nájdete nielen atraktívne stoly a pohodlné stoličky, ale aj ďalší nábytok, ktorý zaplní priestor vašej jedálne. Odporúčame najmä regály a police, kde môžete usporiadať porcelán a riad. Užitočné môžu byť aj komody.

Doplnky, ktoré prinesú jedinečnú náladu

Pekné aranžmány treba ešte spríjemniť dobre zvolenými doplnkami. V škandinávskom štýle budú pôsobiť črepníkové kvety v estetických obaloch. Na jedálenský stôl môžete nastaviť dekorácie a na steny zavesiť grafiku.

 


 

Inšpirujte sa!


Kuchyňa v tvare L - ako navrhnúť funkčný interiér?


Ako zariadiť kuchyňu s jedálňou


Každodenná dekorácia stola v obývacej izbe - inšpirácie


 

Späť