Je čierna kuchyňa praktická? Fakty a mýty o čiernom kuchynskom nábytku

12.12.2022

Čierna kuchyňa je jedinečným riešením, ktoré je alternatívou k bielym, béžovým a sivým kuchyniam, teda všetkým farbám, ktoré v posledných rokoch dominujú našim interiérom. Kuchyňa v čiernej farbe síce poteší a inšpiruje, no zároveň vzbudzuje určité obavy súvisiace s používaním a údržbou.

Je čierna kuchyňa praktická? Oplatí sa sledovať módne trendy a rozhodnúť sa pre takéto riešenie?

V tomto článku nájdete fakty a mýty súvisiace s každodenným používaním čiernej kuchyne. Ak by ste chceli v aranžmáne staviť na čierny kuchynský nábytok, no stále váhate, zistite, čo radia špecialisti a inšpirujte sa.

 

Moderný kuchynský nábytok - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čierna kuchyňa – oplatí sa staviť na takéto riešenie?

2. A čo jej funkčnosť?

3. Aký materiál na čierny nábytok

4. Ideálny materiál pre čierny kuchynský nábytok

5. Čierna kuchyňa - pre koho?

6. Čierna kuchyňa pre milovníkov elegancie a luxusu

7. Čierna kuchynská linka s drevom

8. Osvetlenie a doplnky do čiernej kuchyne



 

Čierna kuchyňa – oplatí sa staviť na takéto riešenie?

Móda pre čierne kuchyne nedávno nabrala na obrátkach. Nie je prekvapujúce, že miestnosť v tejto farbe vyzerá mimoriadne elegantne a originálne. Čierna farba dodáva interiéru hĺbku a robí ho tajomným a zaujímavým. S rastúcim záujmom o čiernu farbu v usporiadaní kuchyne sa objavili mnohé otázky a pochybnosti.

Je čierna kuchyňa praktická? Nebude to robiť problémy pri každodennom používaní a čistení? ú to dôležité otázky, preto stojí za to nájsť na ne odpovede.

 

A čo jej funkčnosť?

Kuchynský nábytok v čiernej farbe vyzerá naozaj efektne, žiaľ, nemožno mu uprieť, že v tejto farbe je špina obzvlášť viditeľná na čelách. Na čiernej je vidieť aj malé množstvo prachu, mastných škvŕn a iných nečistôt, ktoré sa objavujú v kuchyni počas varenia. Odtlačky prstov, postriekania, šmuhy sa môžu stať prekliatím mnohých žien v domácnosti.

Je však v tomto smere praktickejšia biela, červená, modrá alebo sivá kuchyňa?

Nie. Rovnako tak sú na nich viditeľné špina a škvrny. Tu je kľúčové pravidelné a systematické čistenie. Ak sa na kuchyňu pozrieme cez prizmu praktickosti, takmer žiadny materiál sa nezdá byť dokonalý. Každý má nevýhody a každý sa zašpiní. Možno sa teda oplatí postaviť na jednu misku váh praktickosť a na druhú moderný interiér v súlade s trendmi a skontrolovať, ktorým smerom sa misky váh nakláňajú v našom prípade.

 

Kuchynská linka- Merkury Market

 

Aký materiál na čierny nábytok

Sú vlastnosti, ktoré môžu výrazne ovplyvniť funkčnosť nábytku – vrátane čierneho. Jedným z nich je materiál výroby. A tu je dôležitá informácia – moderné kuchyne 21. storočia často ponúkajú riešenia, ktoré môžu byť naozaj veľmi funkčné.

Čierna kuchyňa môže byť dobrým riešením!

Takže tu vyvraciame prvý a najväčší mýtus, že čierna kuchyňa nemôže byť praktická. Tmavý nábytok môže byť funkčný. Podmienkou je správny materiál.

 

Ideálny materiál pre čierny kuchynský nábytok

Pri navrhovaní kuchyne sa oplatí dobre poznať tému dokončenia frontov. Čierny kuchynský nábytok v najnovších kolekciách dostupných na Merkury Market je ponúkaný v matnom, polomatnom a vysokom lesku. Každé riešenie má výhody aj nevýhody.

Čierna kuchyňa vo vysokom lesku podľa nás oproti matnej trochu stráca. Na lesklých predných stranách sú škvrny a odtlačky prstov oveľa viditeľnejšie. Na druhej strane lesklá čierna kuchyňa sa ľahšie čistí.

Matná kuchynská linka je v tomto smere oveľa náročnejšia. V prípade ak chceme čiernu kuchyňu udržať v dobrom stave a bezchybnom vzhľade, jediným správnym riešením je pravidelné čistenie a správna starostlivosť.

 

Čierna kuchyňa - pre koho?

Čierny kuchynský nábytok bude skvelým riešením pre interiéry zariadené v podkrovnom, minimalistickom a modernom štýle. Ušľachtilá farba dreva v kombinácii s matnou čiernou na čelách kuchyne krásne zdôrazní náročnosť industriálnych interiérov. Čierna farba kuchyne je tiež návrhom pre interiéry v koloniálnom a retro štýle.

V spojení so svetlými doplnkami vytvorí klimatický a nadčasový interiér. Stojí za to pripomenúť, že čierna nie je spojencom malých interiérov, môže ich vizuálne znížiť a preťažiť. Špecialisti odporúčajú použiť čiernu farbu na usporiadanie veľkých priestranných izieb. Je lepšie ju používať s mierou.

 

Čierna kuchyňa pre milovníkov elegancie a luxusu

Čiernu kuchyňu si obľúbi každý, kto ocení eleganciu, modernosť a tmavé farby. Niektorí spájajú monochromatické miestnosti s extrémnym minimalizmom, ale to môže byť nesprávny dojem.

Veľmi módnym trendom poslednej sezóny sú dvojfarebné kuchyne. Čiernobiela kuchyňa s matnými čelami bude najlepšie pôsobiť v minimalistickom štýle. Pôvab tomu dodajú svetlé dlaždice, čierne dlaždice a kamenné alebo drevené dosky. Kombinácia čiernej a bielej alebo čiernej a dreva v modernej kuchyni je štýlová a nadčasová ponuka.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Čierna kuchynská linka s drevom

Drevo a čierna je noblesná a nadčasová kombinácia a jeden z najhorúcejších stylingových trendov posledných rokov. Drevený nábytok s čiernymi čelami dodá interiéru útulnosť.

Je moderná kuchyňa a drevo dobrá kombinácia?

Určite áno. Drevo pekne dotvorí matné aj vysoko lesklé predné plochy. Ak chceme, aby naša kuchyňa mala jedinečnú, elegantnú a zároveň útulnú atmosféru, kombinácia čiernej a dreva bude hitom!

Hoci biela kuchyňa kraľuje v interiéroch už roky, pri pohľade na rastúcu obľubu čiernej sa to môže čoskoro zmeniť. Čierna kuchyňa sa môže čoskoro stať najhorúcejším interiérovým trendom, bez ohľadu na to, či je praktická alebo nie.

 

Osvetlenie a doplnky do čiernej kuchyne

Osvetlenie a doplnky sú ďalším dôležitým prvkom funkčnej čiernej kuchyne. Tmavý interiér oživia kvety umiestnené na parapete, doske stola alebo štýlové stojany na kvetináče. Čiernu farbu v interiéri možno úspešne prelomiť svetlými doplnkami, ozdobami a drobnosťami. Na otvorenej poličke môžete vystaviť napríklad elegantný porcelán.

Ku klasickej čiernej sa výborne hodí strieborná, zlatá, púdrovo ružová či zelená. Zlaté doplnky, vodovodné batérie či obklady urobia interiér štýlovým a luxusným. Nad pracovnú dosku a nad pracovný ostrovček sa oplatí umiestniť veľkú lampu. Priestor na varenie a umývanie by mal byť tiež dobre osvetlený.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Kuchynský nábytok v anglickom štýle Zariaďte si s nami módny interiér


Kuchynské skrinky bez úchytiek


Ako naplánovať modernú kuchyňu s ostrovčekom?

Späť