Stoličky k sviatočnému stolu - štedrý večer 2022

19.11.2022

Počas Vianoc sa pri sviatočnom stole stretáva celá rodina. Vianočný stôl je preto v tomto období jedným z najdôležitejších kusov nábytku a bez neho by rodinné stretnutie nebolo také príjemné.

Samotný stôl, samozrejme, nestačí – pre vydarený Štedrý večer by mali byť k stolu poskytnuté vhodné stoličky. Mnoho ľudí chce pred Štedrým večerom vymeniť starý, opotrebovaný stôl aj opotrebované sedačky.

Aké stoličky však budú najlepšie? Na čo si však dať pri kúpe pozor, aby ste si mohli vybrať trvanlivé produkty, ktoré doma využijete nielen počas dovolenky? Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovieme v nasledujúcom článku.

 

Stoly a stoličky - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Aký dôležitý je vianočný stôl?

2. Ako vybrať tie najlepšie stoličky k štedrovečernému stolu?

3. Ako dobre zladiť stoličky so sviatočným stolom?

4. Na čo si dať pozor pri kúpe stoličiek k štedrovečernému stolu?

5. Ako dobre usporiadať stoličky pri vianočnom stole?

6. Aké dekorácie na štedrovečerný stôl a stoličky budú tie najlepšie?



 

Aký dôležitý je vianočný stôl?

Celá rodina a všetci príbuzní sa schádzajú pri sviatočnom stole ako na Štedrý večer, tak aj neskôr, na sviatky. Počas tejto doby sa stôl stáva skutočným srdcom domova a najdôležitejším kusom nábytku. Preto sa oplatí postarať sa o vianočný stôl špeciálne, aby bol dostatočne veľký a, samozrejme, patrične vyzdobený.

Dekorácie štedrovečerného stola urobia u vás doma vianočnú atmosféru. Na štedrovečerný stôl si môžete naaranžovať vlastnoručne vyrobenú alebo kúpenú dekoráciu na vianočný stôl. Slávnostnú náladu prinesú vianočné ozdoby vyrobené z guličiek, konárov ihličnanov a sviečok.

 

Ako vybrať tie najlepšie stoličky k štedrovečernému stolu?

Štedrovečerný stôl by nebol plne funkčný bez stoličiek vedľa neho. Sedadlá umožňujú hosťom sedieť pri štedrovečernom stole a tráviť čas pohodlným spôsobom. Vhodne zvolené stoličky poskytnú nielen komfort sedenia, ale skvele splynú aj s ostatnými prvkami interiéru obývačky nielen vo sviatočných časoch.

Dôležitý je vzhľad stoličiek, ich forma a samozrejme ich počet. Aby hosťom neubudlo miesto, mali by ste nakúpiť toľko stoličiek, koľko bude účastníkov Štedrého večera.

 

Stoly a stoličky - Merkury Market

 

Ako dobre zladiť stoličky so sviatočným stolom?

Rozhodnutie o kúpe nového stola a stoličiek nepadne vždy pred Štedrým večerom. Stôl je niekedy taký odolný a pevný, že ho netreba vymieňať. V tejto situácii by sa novo zakúpené stoličky mali dobre hodiť k stolu, ktorý už máte doma.

Ako prispôsobíte stoličky stolu, ktorý je už doma? V tejto situácii stojí za to venovať pozornosť samotnému stolu a predovšetkým jeho farbe, štýlu a materiálu. To vám do značnej miery napovie, aké stoličky by sa k tomu mali dobre hodiť. Ak je vianočný stôl vyrobený z prírodného dreva, oplatí sa použiť rovnaký materiál na stoličky. Najlepší scenár bude taký, kde bude odtieň a vzor dreva na stoličkách takmer identický s tým, z ktorého bol vyrobený vianočný stôl.

To isté bude aj v prípade MDF stola. Tu však bude úloha oveľa jednoduchšia, pretože zvyčajne sú farby dosiek popísané tak dobre, že je ľahšie nájsť podobný alebo rovnaký odtieň nového produktu.

Dokonalá zhoda však nebude vždy možná a trocha odlišné odtiene môžu niekoho dráždiť. V takejto situácii je lepšie rozhodnúť sa pre výrazný kontrast, najmä pokiaľ ide o farbu. K bielemu stolu sa často používajú tmavé stoličky, plastové. Takéto výrazné kontrasty sú obzvlášť atraktívne v moderných interiéroch.

 

Na čo si dať pozor pri kúpe stoličiek k štedrovečernému stolu?

Samotný vzhľad stoličky nestačí - aby riad, vianočné ozdoby a vianočná atmosféra potešili, stojí za to zvoliť pohodlné sedadlá. Pohodlná stolička umožní hosťom cítiť sa pri štedrovečernom stole dobre.

Pohodlný čalúnený nábytok - čalúnené stoličky do obývačky

Pohodlné stoličky do obývačky môžu vyzerať naozaj rôzne, no vysoký komfort určite zabezpečia stoličky s čalúneným sedákom. Čalúnený nábytok je podstatou pohodlia, takáto stolička sa určite postará o vašu pohodu pri vianočnom stretnutí. Veľkou výhodou čalúnených stoličiek je aj to, že poťahové materiály môžu byť naozaj jedinečné a rozmanité.

Vďaka tomu bude jednoduchšie vybrať niečo, čo bude fungovať v usporiadaní obývacej izby. Materiály dostupné v rôznych farbách a vzoroch zdôraznia štýl miestnosti. Pri nákupe si určite dávajte pozor na materiál, z ktorého je sedačka vyrobená.

V tejto úlohe skvele fungujú hydrofóbne tkaniny, ktoré sa tak rýchlo nezašpinia. Tekutina rozliata na látku sa do nej nevsiakne, takže sa vyhnete škvrnám. Tekutinu, ktorá steká z látky, zachyťte papierovou utierkou. Je to skvelý spôsob, ako zariadiť obývačku a zároveň sa postarať o krásny vzhľad a bezchybnú čistotu.

Správna veľkosť a pohodlie pri sedení

Za komfort sedenia nie je zodpovedný len materiál stoličky – v prípade stoličiek sú dôležité aj rozmery týchto prvkov. Príliš malá alebo príliš veľká stolička vám len spôsobí nepohodlie. Pri kúpe sa oplatí dôkladne skontrolovať rozmery stoličiek a porovnať ich s navrhovanými veľkosťami.

Pre komfort sedenia by mal byť sedák približne 30 cm pod hornou plochou - to poskytne dostatočný priestor pre pohodlné sedenie. V ideálnom prípade by sedadlo malo byť 40-50 cm nad podlahou, umožní to ergonomické sedenie a umožní hosťom užiť si pohodlné a dlhé hodiny spoločných osláv. Samotné sedadlo by malo byť široké 50 - 54 cm a hlboké asi 47 cm.

Dbajte aj na to, aby mala stolička dostatočne vysoké operadlo. Stoličky bez operadla neumožňujú pohodlné sedenie pri rodinných stretnutiach, hostia sa pri takomto vianočnom stole rýchlo unavia.

 

Ako dobre usporiadať stoličky pri vianočnom stole?

Štedrovečerný stôl by mal umožniť pohodlnú oslavu, preto je dobré zvážiť vhodné rozmiestnenie stoličiek pri doske stola. Na malý stôl sa nezmestí príliš veľa miest, na to by ste mali pamätať pri plánovaní Štedrého večera a pozývaní hostí.

Každá osoba pri stole by mala mať pre seba šírku aspoň 60 cm. Vďaka tomu budete pri jedle, sedení a rozprávaní v pohodlí. Preto by stoličky nemali byť umiestnené príliš tesne okolo stola. Každý by mal mať dostatok priestoru, aby sa cítil dobre a pohodlne – potom sa Štedrý večer určite vydarí a každý hosť bude na Vianoce dlho spomínať.

 

Stoly a stoličky - Merkury Market

 

Aké dekorácie na štedrovečerný stôl a stoličky budú tie najlepšie?

Vianočné dekorácie zdôrazňujú dôležitosť sviatočnej atmosféry a dodávajú domu neopakovateľnú atmosféru. Výzdoba štedrovečerného stola by preto mala byť urobená esteticky. Na ozdobenie štedrovečerného stola sa zvyčajne používa trstina, vianočné ozdoby a sviečky.

Okrem zdobenia vianočného stola sa oplatí vyskúšať aj dekoráciu stoličiek. Vďaka tomu zavládne v obývačke sviatočná atmosféra. To, aké ozdoby na stoličky dáte, závisí od toho, aké vianočné ozdoby sú na stole. Oplatí sa zopakovať si motívy a farby výzdoby štedrovečerného stola. Ako ozdoba stoličiek skvele poslúžia široké stuhy v červenej farbe, z ktorých môžete vyrobiť mašličky a pripnúť ich na operadlo stoličky. Bude fantastickejšie ozdobiť stoličky malými trstinami.

V rôznych štýloch interiéru sa používajú rôzne dekorácie, preto sa oplatí pamätať aj na takéto zladenie vianočných ozdôb. Škandinávsky štýl sa hodí k bielym a krémovým doplnkom, boho štýl je založený na (často ručne vyrobených) dekoráciách z prútia, slamy a konárov ihličnanov.

Krásne vianočné ozdoby, ktoré si chcete dať na stoličky, by vám pri hodovaní rozhodne nemali prekážať. Mali by byť umiestnené tak, aby sa nezachytili o oblečenie a telo ľudí sediacich na stoličke.

Najlepším miestom pre takéto dekorácie je zadná časť operadla. Celé operadlo môžete obopnúť širokými, no tenkými stuhami a poťahmi. Takéto dekorácie budú vyzerať elegantne. Na zadnú stranu operadiel môžete pripevniť vianočné ozdoby alebo malé stredové diely, ktoré budú podobné tým, ktoré sú nastavené ako dekorácia na štedrovečerný stôl.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako vyzdobiť balkón na Vianoce - top 5 najzaujímavejších vianočných ozdôb


Krásne a lacné vianočné dekorácie do obývačky a jedálne


Trendy interiérového dizajnu na Vianoce 2021

Späť