Prírodné materiály v interiérovom dizajne

12.05.2023

Moderné štýly interiérového dizajnu sa vyvíjajú veľmi rýchlo – zavádzajú sa nové trendy, objavujú sa nové farby, vzory a motívy. Neprehliadnuteľne sa však používajú prírodné materiály, ktorých krása a všestrannosť ich umožňuje vniesť do interiérov v rôznych podobách a v zaujímavej, často veľmi prekvapivej podobe.

Pozrite sa s nami, čo sú prírodné materiály a ako ich využiť pri zariaďovaní interiéru.

Prírodné materiály v interiérovom dizajne


V tomto článku:

1. Aké prírodné materiály sa najčastejšie používajú v interiérovom dizajne?

2. Ako pôsobí drevo v klasickom a modernom interiéri?

3. Kde sa dá použiť prírodný kameň?

4. Je možný aranžmán s trstinou a bambusom?

5. A čo prírodné textílie?

6. Pri akých aranžmánoch nezabudnite na prírodné materiály?

7. Prečo by ste si mali vybrať ekologické materiály?



Aké prírodné materiály sa najčastejšie používajú v interiérovom dizajne?

Prírodné materiály použité pri výzdobe interiéru budú určite drevo a kameň. Okrem toho sa používajú prírodné textílie, koža, bavlna, ľan a hodváb. V zaujímavých štýloch interiérového dizajnu, odkazujúcich na prírodu a proekologické trendy, sú použité aj ďalšie materiály: keramika, trstina, bambus, prútie a dokonca aj slama.

Ako v moderných interiérových aranžmánoch, tak aj v klasickejších riešeniach možno použiť prírodné materiály. Ich veľkou výhodou je univerzálnosť a schopnosť prispôsobiť prírodné materiály danému štýlu interiérového dizajnu. Používanie prírodného materiálu má vplyv aj na zdravie a pohodu obyvateľov – s prírodnými produktmi sa žije oveľa lepšie.

Vďaka takýmto materiálom zvýrazníte prírodný charakter interiéru. Použitie prírodných materiálov v interiérovom dizajne nie je vôbec prekvapujúce, ale stojí za to vedieť, kde a v akej forme sa takéto materiály dajú použiť.

Ako pôsobí drevo v klasickom a modernom interiéri?

Ako pôsobí drevo v klasickom a modernom interiéri?

Najčastejšie používaným prírodným materiálom bude nepochybne drevo. Prírodné drevo je možné získať z listnatých a ihličnatých stromov a samotné drevo môže byť tvrdé alebo mäkké. Zaujímavosťou je, že prírodné drevo môže mať naozaj úchvatné farby a kresby, vďaka čomu je ľahké zladiť správny druh dreva do daného aranžmánu.

Drevo nájdeme v interiéroch na každom kroku. Najobľúbenejšími prvkami interiérového dizajnu, ktoré môžu byť vyrobené z dreva, budú určite podlahy a nábytok. Drevo sa navyše na stenách môže objaviť v podobe obkladov stien, teda veľmi obľúbeného obloženia či lamiel. Drevo je tiež skvelým materiálom pre všetky druhy doplnkov.

Kde sa dá použiť prírodný kameň?

Prírodný kameň je rovnako obľúbený ako drevo. Krásne drevené podlahy nebudú vždy fungovať v kúpeľniach alebo kuchyniach - na takýchto miestach je lepšie použiť prírodný kameň. Trvácne a vlhkosti odolné kamenné povrchy sa objavujú aj na stenách, vnútorných aj vonkajších.

Pracovné dosky sú často vyrobené z materiálov prírodného kameňa, a to ako tých, ktoré sa umiestňujú na kuchynský nábytok, tak aj tých, ktoré sa používajú na stoly alebo kúpeľňový nábytok. Kameň a drevo sú najobľúbenejšie prírodné materiály a často sa používajú spoločne.

V moderných interiérových aranžmánoch nechýbajú ani kamenné dekorácie v podobe váz, kvetináčov a misiek. Kameň predstavuje jedinečný prírodný štýl a v kombinácii so živými rastlinami vytvára jedinečné aranžmány v súlade s trendom urban jungle.

V interiéroch v štýle glamour sa používa aj mramor, žula a travertín, teda jedinečné druhy prírodného kameňa, ktoré naznačujú eleganciu a nenútený prepych.

Je možný aranžmán s trstinou a bambusom?

Je možný aranžmán s trstinou a bambusom?

Téma prírodných materiálov je naozaj široká a keď sa na ňu pozriete bližšie, určite nájdete materiály, ktoré poznáte, pri ktorých by ste ani neuvažovali o možnosti zaujímavého využitia v priestore vášho domu či bytu. Do tejto skupiny patria okrem iného: trstina, bambus a slama.

S týmito materiálmi je ľahké zariadiť v interiéri prírodný štýl. Tieto materiály sa používajú hlavne ako dekorácie. Zaujímavé doplnky z trstiny, bambusu alebo slamy dokážu vniesť do miestnosti jedinečný charakter.

Prútie môže byť rovnako neprehliadnuteľné. Tento materiál sa objavuje nielen vo forme dekorácie, ale aj ako materiál na stavbu nábytku. Ideálne pre interiéry v prírodnom štýle.

A čo prírodné textílie?

Svoj dom alebo byt môžete vyplniť prírodným nábytkom, ktorý bude vyrobený z prírodných textílií. Do tejto skupiny patria okrem iného: prírodná koža, bavlna, ľan, hodváb. Tieto látky sa dajú použiť v rôznych štýloch interiéru, takže výber je naozaj veľký!

Štýl interiéru možno ľahko zdôrazniť krásnymi tkaninami. Klasická obývačka je okrem iného rohovka z prírodnej kože. V neutrálnych aranžmánoch, ako aj v izbách vo vidieckom, rustikálnom, provensálskom či škandinávskom štýle dobre poslúžia bavlnené či vlnené deky a prehozy. Na okná je dobré umiestniť aj svetelné závesy z prírodných materiálov.

Hodváb je na druhej strane dokonalým materiálom pre elegantné štýly plné nenúteného prepychu. Bude to ideálne pre glamour štýl.

Pri výzdobe zohrávajú dôležitú úlohu prírodné materiály. V interiérovom dizajne sa používajú rôzne prírodné tkaniny. Zaujímavé je, že sú nielen krásne, ale aj vhodné pre alergikov.

Pri akých aranžmánoch nezabudnite na prírodné materiály?

Pri akých aranžmánoch nezabudnite na prírodné materiály?

Niektoré štýly interiérového dizajnu sa nezaobídu bez prírodných materiálov. Ide o interiéry plné dreva, rôznych druhov prírodného kameňa, prírodných tkanín a iných prírodných materiálov. V akých štýloch dominujú prírodné materiály? Pozrite si niekoľko návrhov nižšie.

V interiéroch v štýle boho bude určite nevyhnutné použitie prírodných materiálov. Tento moderný štýl usporiadania priestoru zdôrazňuje krásu prírodných materiálov. Tento štýl si obľúbia aj milovníci prírodného štýlu, zariaďovanie interiérov v tomto štýle je príjemné a vytvorené priestory sú teplé a útulné. Nájdete tu drevo, ľan a bavlnu, ale aj prútie, trstinu a dokonca aj slamu.

Prvky z prírodných materiálov vyzerajú krásne v prírodných aranžmánoch. Interiéry v štýle urban jungle, eko či natural sa nezaobídu bez prírodných materiálov. Definujú štýl interiéru a dodajú miestnostiam ten správny ráz.

Prírodné materiály sa používajú aj v iných štýloch: Provensalský, Škandinávsky, vidiecky alebo rustikálny. Ich všestrannosť znamená, že sa hodia aj do veľmi moderných, minimalistických interiérov.

Prečo by ste si mali vybrať ekologické materiály?

Drevo a kameň sú prírodné stavebné materiály, rovnako ako trstina, prútie, bavlna, koža, ľan a iné. Oplatí sa ich použiť, najmä preto, že sú často menej alergénne ako prvky vyrobené z plastu.

Krása tradičných materiálov má tiež veľké čaro – vďaka tomu sa v interiéroch stále objavujú prírodné stavebné materiály, ktorých všestrannosť teší.


Inšpirujte sa!


Obývačka a spálňa v jednom – ako zariadiť takýto interiér?


Sedačka do obývačky – pohovka alebo rohová sedačka?


Šikovné využitie priestoru! Multifunkčný nábytok do každého bytu


 

Späť