Ako zrekonštruovať drevený plot?

05.05.2024

Renovácia a impregnácia dreveného plotu je dôležitým krokom k zachovaniu estetiky a odolnosti plotu. Drevo je vystavené poveternostným vplyvom, ako je dážď, sneh a slnko, a môže degradovať, čo môže viesť k zmene farby dosiek, prasklinám alebo oslabeniu celej konštrukcie. Pre prinavrátenie pôvodného lesku a predĺženie životnosti je potrebné plot riadne zrenovovať. Prvým krokom je dôkladné posúdenie stavu plotu, či nie je poškodený, vrátane stôp hmyzu a do akej miery je drevo poškodené a stratilo farbu. Ak je drevo veľmi poškodené, môže byť potrebné ho vymeniť. V prípade menších defektov, ako sú praskliny, je možné ich opraviť pomocou špeciálnych tmelov na drevo. Počiatočné hodnotenie vám umožní naplánovať prípravné práce na ďalšie kroky. Ideálnym obdobím na renováciu dreveného plotu je jarné a letné obdobie, kedy je mierna teplota a nie príliš vysoká vlhkosť. Vyhnite sa práci v daždi, aby nedošlo k ovplyvneniu kvality aplikovaného prípravku.

Ako zrekonštruovať drevený plot?


V tomto článku:

1. Čistenie dreveného plotu a príprava na maľovanie

2. Akú impregnáciu zvoliť na drevený plot? Údržba plotov

3. Maľovanie dreveného plotu farbou

4. Príslušenstvo, ktoré sa môže hodiť



Čistenie dreveného plotu a príprava na maľovanie

Pred natieraním dreveného plotu dôkladne očistite dosky od starej farby alebo laku. Najlepšie je to urobiť pomocou brúsky, špachtle, drôtenej kefy alebo špeciálnych odstraňovačov farieb. Ak tieto šikovné doplnky nedokážu odstrániť zelený povlak, na pomoc môže prísť tlakový čistič, ktorý si určite poradí aj s rozsiahlejším machom na plote. Po odstránení farieb, lakov a nečistôt môžete začať s brúsením povrchu dosiek. Na tento účel môžete použiť brúsku s vhodnou zrnitosťou papiera, aby ste získali jednotný povrch. Ak pri posudzovaní stavu oplotenia alebo pri príprave dôjde k poškodeniu, je potrebné ho opraviť. Malé defekty alebo praskliny je možné vyplniť špeciálnym tmelom, zatiaľ čo väčšie prvky je potrebné vymeniť celé. Dôkladné vyčistenie dosiek a oprava poškodení vám umožní prejsť na ďalšie činnosti, teda zabezpečenie dreva.

Čistenie dreveného plotu a príprava na maľovanie

Akú impregnáciu zvoliť na drevený plot? Údržba plotov

Impregnácia dreveného plotu je kľúčová pre účinnú ochranu dreva pred poveternostnými vplyvmi. Správna údržba plotu zlepšuje nielen jeho estetiku, ale ovplyvňuje aj jeho odolnosť a pevnosť. Stojí za to zvážiť rôzne typy impregnácií, pochopiť ich výhody a nevýhody a prispôsobiť výber špecifickému charakteru dreva a podmienkam prostredia.

  • Oleje na drevo sú látky používané na ochranu a starostlivosť. Sú absorbované hlboko do štruktúry dreva, dodávajú mu lesk a zvýrazňujú jeho prirodzenú krásu. Poskytujú tiež ochranu pred poveternostnými vplyvmi.

  • Laky na drevo sú ochranným náterom, ktorý vytvára odolnú vrstvu na povrchu dreva. Dodávajú mu jednotnú farbu a lesk a zároveň ho chránia pred škrabancami, škvrnami a poveternostnými vplyvmi.

  • Lazúry na drevo sú kombináciou laku a moridla. Dokážu plot vhodne zafarbiť, ale aj ochrániť pred vonkajšími faktormi. Lakovacie moridlá sú obzvlášť vhodné pre vonkajšie aplikácie, kde je rovnako dôležitá estetika a ochrana.

  • Moridlá na drevo sú farbiace látky, ktoré dodávajú drevu farbu, pričom zanechávajú jeho štruktúru viditeľnú. Lazúry slúžia najmä na zmenu farby dreva a zvýraznenie jeho prirodzenej krásy.

  • Impregnácie sa používajú najmä na ochranu pred vlhkosťou, hubami, plesňami a hmyzom. Sú absorbované hlboko do dreva a poskytujú trvalú ochranu. Impregnácie sa často používajú v exteriéri, najmä na drevo používané v záhradných stavbách, terasách a plotoch.

Akú impregnáciu zvoliť na drevený plot? Údržba plotov

Maľovanie dreveného plotu farbou

Natieranie dreveného plotu farbou nielen zlepší jeho vzhľad, ale aj predĺži trvácnosť dreva tým, že ho ochráni pred vonkajšími faktormi. Kľúčovú úlohu zohráva výber farby na drevo. Farby na drevo zvyčajne obsahujú zložky, ktoré chránia drevo proti poveternostným vplyvom, UV žiareniu a hmyzu. Pred lakovaním sa oplatí naniesť impregnáciu, ktorá drevo dodatočne ochráni. Široká škála farieb, od bielej, cez extravagantné červené či ružové, až po klasickejšie hnedé či zelené, poskytne sýtu farbu a dodá plotu nový život. Natieranie dreveného plotu je najlepšie vykonať v suchom a bezvetrnom počasí, aby farba mohla dôkladne zaschnúť. Oplatí sa chrániť aj prvky, ktoré sa nemajú natierať, napríklad zakrytím rastlín alebo kovovou konštrukciou plotu.

Maľovanie dreveného plotu farbou

Príslušenstvo, ktoré sa môže hodiť

Pri príprave dreveného plotu na maľovanie je dôležité mať správne príslušenstvo. Ochranné rukavice a iné osobné ochranné prostriedky zaistia bezpečnosť a ochránia pred chemickými látkami. Maliarske pásky alebo ochranné fólie a kryty môžu byť potrebné na ochranu plotu a ochranu okolitých oblastí počas maľovania, ktoré ich chránia pred náhodným postriekaním farbou. Pri rekonštrukcii plotu je dôležité správne pripraviť jeho povrch. Na brúsenie dreveného plotu môžete použiť brúsku. Použitie brúsneho papiera s rôznym stupňom gradácie umožňuje efektívne vyčistiť drevený plot. Renovácia starých drevených povrchov znamená aj odstránenie defektov, medzier a prasklín. V tejto fáze môže byť potrebný tmel na drevo. Stojí za to venovať pozornosť odtieňu, aby vyplnené medzery nevyčnievali na pozadí ostatných dosiek. Pri natieraní farbou alebo nanášaní impregnácie dreva môžu túto činnosť uľahčiť štetce a valčeky a umožniť rovnomerné nanesenie prípravku.

Späť