Čo dať na stenu do predsiene, chodby, haly? Tu je 5 najzaujímavejších riešení!

15.12.2022

Usporiadanie predsiene a chodby nie je len výberom funkčného nábytku, doplnkov a príslušenstva, ale aj vhodnou povrchovou úpravou stien.

Naši zákazníci sa často pýtajú, čo v predsieni v praxi najlepšie funguje? Aký typ povrchovej úpravy je elegantný a zároveň odolný voči mechanickému poškodeniu? Keramické farby, štrukturálne farby, akrylové farby, dekoratívne omietky, obklady stien, alebo nebodaj gobelíny? Čo bude hitom v tomto nezvyčajnom a mimoriadne náročnom priestore?

Ak ste tiež zvedaví, určite si pozrite, čo na túto tému radia naši špecialisti. Predstavujeme niektoré z najzaujímavejších, najpraktickejších a hlavne najmódnejších návrhov na dokončenie stien vo vašej predsieni.

 

obklady - merkury market

 


V tomto článku:

1. Nápad na steny v predsieni

2. Dlaždice na stene v predsieni

3. Módne a charakteristické štrukturálne omietky

4. Výhody dekoratívnych omietok

5. Útulný a teplý drevený obklad

6. Vzorované, farebné, minimalistické - tapety do každej predsiene

7. Tapeta - ideálne pozadie pre zrkadlo v predsieni

8. Štrukturálne farby, latexové farby, keramické farby



 

Nápad na steny v predsieni

Všetko to začína nápadom. Pri hľadaní inšpirácie na usporiadanie chodby či už v paneláku alebo v súkromnom dome sa oplatí pozerať celkovo. Steny v hale nebudú samostatným prvkom, oddeleným od zvyšku interiéru, ale mali by tvoriť súvislý celok so všetkými prvkami, ktoré sa v tomto priestore nakoniec nájdu.

Pri príprave na akékoľvek usporiadanie sa oplatí vybrať štýl a definovať rámec stylingu hneď na začiatku. Uisťujeme vás, že každý, aj úplne amatérsky projekt, bude mať pri dokončovaní jednotlivých prvkov zariaďovania cenu zlata. Keď upresníme naše očakávania a vopred určíme štýl, v ktorom bude predsieň usporiadaná, môžeme premýšľať o dokončení stien, riadiac sa zásadou konzistencie.

Predtým, ako si povieme o konkrétnych riešeniach, chceme spomenúť ešte jednu dôležitú otázku, na ktorú sa oplatí myslieť pri zariaďovaní haly, predsiene a chodby. Interiéry tohto typu bývajú priestranné a svetlé, preto pri výbere materiálu na steny predsiene hľadajte riešenia, ktoré priestor opticky zväčšia.

Teraz k veci. A čo steny v hale? Tu je náš zoznam 5 najlepších.

 

Nápad na steny v predsieni

 

Dlaždice na stene v predsieni

Mnohí z nás si myslia, že dlažba do chodby je vhodná len na podlahu. Ukazuje sa však, že skvelým riešením sú aj obklady. Poskytujú nielen plnú funkčnosť, ale aj dokonalý vzhľad. Obklad na chodbe za pár rokov bude vyzerať tak krásne ako prvý deň po inštalácii. Obklady sú mimoriadne odolné voči poškodeniu a nečistotám.

Ak teda ešte stále premýšľate, čo dať na stenu v chodbe či predsieni, aby ste ju ochránili pred poškodením, môžete s úspechom dať obklady. Efektné vzory a rozmanitosť farieb umožňujú zladiť obklady k štýlu, v ktorom bude interiér usporiadaný. Rovnako dobre zapadnú do chodby v škandinávskom štýle, industriálnom štýle, glamour štýle, klasickom štýle, art deco a podkrovnom štýle.

Obklady sú nadčasový, dizajnový a funkčný materiál, a preto sú v popredí dokončovacích materiálov odporúčaných do predsiene.

 

Módne a charakteristické štrukturálne omietky

Štrukturálna omietka je špeciálna omietka, ktorá umožňuje získať rôzne tvary a textúry na stene (niekedy aj na strope). S jej pomocou vytvoríte na stene v predsieni charakteristický drsný povrch. Jednotlivé typy štrukturálnych omietok, nazývaných aj dekoratívne omietky, sa líšia hustotou a zrnitosťou, takže výber správneho produktu na steny predsiene závisí od toho, aký efekt chcete dosiahnuť.

Na rozdiel od tradičných sadrových alebo cementovo-vápenných omietok sa konštrukčná verzia nanáša v hrubšej vrstve – môže ísť o jednu alebo dve vrstvy, ktoré sa následne vytvarujú, aby sa získala dekoratívna štruktúra steny.

Omietka je moderné a dizajnové, ale aj praktické riešenie. Uplatní sa vo všetkých tých interiéroch, kde chceme narušiť efekt uniformity a jednotvárnosti miestnosti. Dekoratívna omietka sa zvyčajne používa na konečnú úpravu interiéru.

Na trhu nájdete aj exteriérové verzie, vyznačujúce sa vysokou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu. Interiérové ​​verzie sa zdajú byť o niečo mäkšie, ale úspešne splnia požiadavky na interiér predsiene.

 

Výhody dekoratívnych omietok

Jednou z hlavných výhod dekoratívnych omietok je, že s ich pomocou získate originálny a jedinečný dojem bez vyčerpania rozpočtu na dokončovacie práce. Stojí za to zdôrazniť, že dekoratívna omietka nie je veľmi drahé riešenie. Na rozdiel od hotových tapiet alebo nudných farieb môžete vytvoriť jedinečnú štruktúru, ktorú možno ľahko prispôsobiť interiérom zariadeným v mnohých štýloch - od tradičných až po moderné. Takto upravené steny dokonale ladia s nábytkom z rôznych období.

Štrukturálna omietka sa vyznačuje aj oteruvzdornosťou a trvácnosťou. Navyše sa ľahko udržiavajú v čistote. Efekt vytvorený na stene dekoratívnymi omietkami, šúchanými omietkami, ťahanými omietkami alebo mozaikovými omietkami úspešne vydrží mnoho rokov bez potreby renovácie alebo stavby steny.

Na rozdiel od mnohých iných riešení, tento typ obloženia stien môžete vykonať svojpomocne a nemal by to byť problém. To nám umožňuje dosiahnuť presne taký efekt, aký sme si predstavovali vo fáze plánovania.

 

Útulný a teplý drevený obklad

Súčasné trendy interiérového dizajnu jednoznačne smerujú k dreveným obkladom stien. Drevo na stene sa objavuje nielen v elegantnej obývačke, kuchyni či spálni, ale čoraz častejšie aj v predsieni. Drevené dosky, mozaiky, drevené panely a nástenné lišty úspešne zdobia steny a sú alternatívou ku klasickým dokončovacím metódam.

Prečo sa oplatí použiť drevo na zdobenie stien v hale?

Existuje niekoľko dôvodov.

  • Drevo je dizajnový a nadčasový materiál, ktorý bol, je a určite bude v móde ešte dlhé roky.

  • Použitie drevených panelov alebo lamiel v interiéri predsiene zútulní a navodí atmosféru.

  • Každého, kto prekročí prah domu či bytu, obklopí vrelá, rodinná atmosféra.

  • Drevo je tiež veľmi praktické, z jeho povrchu ľahko odstránite všetky druhy nečistôt.

Ak sa pýtate, ako dokončiť steny v rustikálnej, boho, retro alebo podkrovnej predsieni, môžete úspešne staviť na drevo. Obloženie stien z prírodného dreva prináša teplo a pohodlie do každého projektu. Vďaka širokej škále modelov si môžete vybrať medzi prírodnými, extravagantnými a takmer umeleckými možnosťami. Rôzne kolekcie drevených obkladov stien umožňujú nielen individualizáciu každej predsiene, ale aj vytvorenie jedinečných drevených stien v interiéri.

 

Vzorované, farebné, minimalistické - tapety do každej predsiene

Chodba si vyžaduje špeciálne usporiadanie, napokon má reprezentatívnu funkciu, preto sa oplatí zvoliť povrchovú úpravu steny, ktorá každému dodá „wow“ efekt. A takým materiálom na steny sú tapety do predsiene. Tapety, ktoré nám dnes výrobcovia ponúkajú, sú absolútnym bohatstvom vzorov, farieb, textúr a materiálov.

Rozlišujeme klasické tapety, sklolaminátové tapety, vinylové tapety, 3D tapety a fototapety. Každá malá predsieň má rada blesk, žiarivé farby a zaujímavé kombinácie. Tapeta s lesklým ornamentom alebo striebornými listami bude do tejto miestnosti ako stvorená. Stojí za to vedieť, že pri výbere vzoru tapety sa nemôžeme obmedziť na jednu. Môžeme úspešne kombinovať dve alebo dokonca tri zodpovedajúce tapety. Zaujímavý efekt získame kombináciou svetlosivej tapety s tapetou s tropickými listami.

Ponuka predajne Merkury Market zahŕňa mnoho modelov tapiet, ktoré môžu byť základom pre výraznejšie vzory, ktoré spolu vytvárajú harmonický celok. Výberom tapety v výraznejších farbách do pokojného, ​​svetlého interiéru jej dodáme charakter.

 

Dlaždice na stene v predsieni

 

Tapeta - ideálne pozadie pre zrkadlo v predsieni

Najčastejšie sú zrkadlá v predsieni veľké a zaberajú veľkú časť stien – ide o premyslený postup, pretože zrkadlo dokáže naozaj zázraky a priestory opticky zväčší. Ak svetlú tapetu položíme pred zrkadlo tak, aby sa v nej odrážala, efekt zväčšenia je ešte silnejší.

Tapety do predsiene a chodby ponúkané v našej predajni sú dostupné v mnohých farbách a štruktúrach, vďaka čomu si každý zákazník môže realizovať svoju predstavu o usporiadaní priestoru predsiene.

Pamätajte! Tapeta do predsiene dokáže zázraky, dodá miestnosti hĺbku a stane sa jej najväčšou ozdobou.

 

Štrukturálne farby, latexové farby, keramické farby

Ako vymaľovať halu? Toto je asi najčastejšia otázka.

Hala je priestor náchylnejší na všetky druhy nečistôt, postriekania a škvŕn ako iné. Tu nechávame špinavé topánky, mokré dáždniky, vešiame kabáty a bundy. To všetko spôsobuje, že časť stien sa zašpiní oveľa rýchlejšie.

Ak nechceme každých pár mesiacov osviežovať steny chodby, stojí za to venovať pozornosť výberu správnej farby, ktorá nielen farebne spríjemní vchod do nášho domu, ale aj rýchlemu a efektívnemu upratovaniu.

Častým problémom na chodbe sú špinavé steny. Výrobcovia farieb sa preto prikláňajú k vymýšľaniu nových technológií, ktoré zabraňujú priľnutiu nečistôt na farbu stien. Emulzné farby a latexové farby zaručujú nielen estetický vzhľad, ale aj jednoduché čistenie. Odolávajú umývaniu a odieraniu. Sú odolné voči rôznym drsným podmienkam.

Pri výbere náteru do interiéru predsiene hľadajte taký, ktorý bude praktický a elegantný. Svetlé farby dokážu opticky zväčšiť plochu malej predsiene a presvetliť tmavé kúty chodby. Takéto steny odrážajú svetlo lepšie ako steny natreté tmavými farbami. Prvý dojem zo svetlej chodby je vždy príjemný.

Pamätajte, že predsieň je výkladnou skriňou celého bytu, preto by mala byť nielen funkčná, ale aj štýlová a elegantná.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Obývacia izba s tehlou na stene


Sprievodca svetom dlaždíc


Dlaždice s kvetinovým motívom - najzaujímavejší trend interiérového dizajnu 2022!

Späť