Módne kuchynské podlahy - 6 najlepších nápadov na kuchynské podlahy!

29.08.2022

Najbežnejším dokončovacím materiálom pre podlahu v kuchyni je keramická dlažba. Kuchynská podlaha je zvyčajne dokončené tradičnými obdĺžnikovými dlaždicami s hladkou alebo hrubou textúrou. Podlahu kuchyne zdobí klasická dlažba, veľkoformátová dlažba, šesťhranná dlažba alebo dlažba imitujúca drevo alebo glazovaný gres.

Použitie vinylových podlahových krytín, betónu, kameňa alebo dreva je skôr odchýlka od normy. Stále sme presvedčení, že na podlahu v kuchyni je vhodná iba dlažba. Dnes chceme tento mýtus vyvrátiť a predstaviť 5 úplne odlišných možností usporiadania podlahy v bytoch, domoch a verejných budovách.

Kuchyňa nemusí byť nudná a konzervatívna, môže byť oblasťou dizajnu a funkčnosti. Spôsobov, ako vytvoriť originálny, vizuálne atraktívny a rovnako praktický povrch kuchynskej podlahy, je naozaj veľa.

Čo na podlahu v kuchyni namiesto dlaždíc? Tu je našich 6 najlepších návrhov na dokončenie podlahy.

 

Laminátové podlahy- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Drevo na podlahe - zaujímavý spôsob dokončenia kuchyne

2. Výhody drevenej podlahy v kuchyni

3. Panely na podlahu do kuchyne

4. Panely v kuchyni - čo stojí za zapamätanie!

5. Betónová podlaha úspešne nahradí dlažbu

6. Kameň - prírodný materiál na podlahu v kuchyni

7. Korkové podlahy a živicové podlahy

8. Živica na podlahe kuchyne



 

Drevo na podlahe - zaujímavý spôsob dokončenia kuchyne

Drevená podlaha v kuchyni stále vyvoláva mnohé obavy a pochybnosti. Prežije každodenné ťažké vyúžívanie? Bude dostatočne odolná voči vlhkosti? Čo ak sa obleje? Ako ju čistiť, impregnovať a ošetrovať? Zanechá voda, mastnota a zvyšky jedla na jej povrchu nepekné fľaky a stopy? Toto sú len niektoré z najčastejších otázok a obáv.

Treba priznať, že drevo je tiež mimoriadne náročný materiál, ktorý si vyžaduje starostlivosť. Nie je však pravda, že ako podlaha v kuchyni nebude fungovať vôbec. Aby bola drevená podlaha úspešná, musí byť správne a pravidelne chránená a udržiavaná. Akékoľvek nečistoty a rozliatie na povrchu dreva treba ihneď odstrániť, aby sa podlaha nezafarbila a vlhkosť neprenikla do podlahy.

 

Výhody drevenej podlahy v kuchyni

Naši zákazníci, ktorí sa rozhodli nechať si povrchovú úpravu podlahy v kuchyni drevom, vedia, že vizuálny a praktický efekt stojí za to. Drevo krásne starne a dodáva miestnosti jedinečnú atmosféru. Drobné poškodenia a nedokonalosti, ktoré sa časom vytvoria na povrchu, mu len pridávajú kúzlo. A čo je možno najdôležitejšie, drevo nikdy nevyjde z módy.

Drevené podlahy v kuchyni sú na rozdiel od dlaždíc navyše teplé na dotyk, poskytujú dobrú zvukovú izoláciu a hodia sa do každého aranžmánu. Tieto podlahy sa dajú kombinovať aj s podlahovým kúrením. V prípade ak hrniec spadne na drevenú podlahu, pravdepodobne nezanechá viditeľnú stopu a sklenený hrniec sa nie vždy rozbije.

V kuchyni sa najlepšie osvedčí tvrdé dubové alebo jaseňové drevo, ale aj exotické dreviny ako jatoba, teak a merbau.

 

Laminátové podlahy- Merkury Market

 

Panely na podlahu do kuchyne

Okrem prírodného dreva stojí za pozornosť aj podlaha z laminátu. Tieto majú určite veľa výhod. Vytvárajú hladký povrch, ktorý neabsorbuje vodu a nečistoty. Dokonale imitujú drevo a zútulňujú interiér. Vďaka bohatej farebnej palete ľahko splynú s tými najnáročnejšími kuchynskými štylizáciami. Okrem toho sa panely ľahko inštalujú, sú lacné a široko dostupné.

Bohužiaľ, časom sa opotrebujú; povrch panelov vykazuje škrabance, odreniny a iné mechanické poškodenia, ktoré sa nedajú odstrániť. Je potrebné zdôrazniť, že panely je možné položiť na podlahové kúrenie a dokonale s ním pracujú.

 

Panely v kuchyni - čo stojí za zapamätanie!

Aby podlaha v kuchyni slúžila čo najdlhšie, stojí za to venovať pozornosť typu a kvalite panelov. V kuchyni budú dobre fungovať tenké, vodotesné vinylové panely a laminátové panely vysokej triedy. Tá by sa mala vyznačovať zvýšenou odolnosťou proti vlhkosti a vysokým teplotám.

Pri výbere panelov je lepšie vyhnúť sa výrobkom z najnižšej cenovej kategórie. Lacné panely sa môžu rýchlo opotrebovať, priťahovať prach a pokaziť dizajn interiéru plastovým vzhľadom.

 

Betónová podlaha úspešne nahradí dlažbu

Ak chcete, aby bol interiér vašej kuchyne moderný a minimalistický a máte radi prírodné materiály, možno vás bude lákať dokončiť podlahu betónom. Betónová podlaha sa perfektne hodí do podkrovných a minimalistických interiérov, a preto sa čoraz častejšie používa v surových bytoch štylizovaných ako staré fabriky.

Dôležité je, že tento typ podlahy vyžaduje najmenej práce. Po vyliatí podláh stačí celú plochu pokryť samonivelizačnou hmotou, ktorá podlahu v kuchyni dokonale vyrovná. Takto upravenú podlahu je vhodné natrieť špeciálnou farbou na betón, ktorá nielen zlepší jej vzhľad, ale ju aj náležite ochráni.

Farby na betón sú odolné voči mechanickému poškodeniu, oteru a vlhkosti, chemikáliám a zároveň mastnote. Z druhej strany sa na farbu nanáša špeciálny bezfarebný lak, ktorý podlahu zafixuje. Výberom betónu získate odolnú a módnu podlahu.

 


Špecialista radí!

Pamätajte, že betón je na dotyk celkom chladný, preto sa ho oplatí otepliť pomocou podlahového kúrenia.


 

Kameň - prírodný materiál na podlahu v kuchyni

Kameň, rovnako ako betón, patrí do skupiny prírodných dokončovacích materiálov. Kameň s nádherným prírodným charakterom, exkluzívnym dizajnom a širokým uplatnením. Je potrebné pripomenúť, že ide o jeden z najodolnejších dokončovacích materiálov. Kameň zaručuje odolnosť proti vlhkosti, oderu a UV žiareniu. Zaručuje minimálne riziko znečistenia a poškriabania.

Kameň sa bude hodiť do elegantných aj moderných interiérov na podlahu kuchyne v modernom byte alebo otvorenom byte. Je to praktické a originálne riešenie. Spomedzi mnohých odrôd sú pozoruhodné najmä tieto: žula, bridlica, vápenec, pieskovec a travertín. Tento typ podlahy si však vyžaduje primeranú ochranu a starostlivé používanie čistiacich prostriedkov.

Ak sa o takúto kamennú kuchynskú podlahu správne staráte, rokmi nestratí svoju estetickú hodnotu a bude nevšednou ozdobou kuchyne. Na kuchynské laminátové podlahy sú dobré aj žulo-kremenné konglomeráty. Umožňujú vám vyrobiť podlahu, ktorá je odolná a elegantná.

 

Korkové podlahy a živicové podlahy

Korok na podlahe v kuchyni je návrhom aj pre ľudí, ktorí oceňujú praktické, lacné a ekologické riešenia. Materiál má podobné vlastnosti ako drevo – je teplý na dotyk, nepriťahuje prach, dobre pohlcuje zvuky a tlmí pády.

Korok nemá rád vlhkosť, preto vyžaduje ochranu v podobe vrstvy laku. Jeho montáž nie je náročná - korok sa predáva vo forme hotových dosiek a panelov, ktoré sa dajú jednoducho zacvaknúť alebo prilepiť k podkladu.

 

Živica na podlahe kuchyne

Posledným návrhom pre kuchynskú podlahu je živicová podlaha. Tento typ dokončovacieho materiálu bol doteraz spojený s priemyselnou výstavbou. V poslednej dobe si získava čoraz väčšiu obľubu, vstupuje do bytov a domov.

Živicová podlaha vytvára veľkú hladkú plochu bez škár, ktorá sa bude skvele hodiť do kuchyne. Správne vyrobená podlaha sa ľahko udržuje v čistote, je odolná voči vysokým teplotám, oderu a poškriabaniu. Má príjemný teplý povrch a je možné ju kombinovať s podlahovým kúrením.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Štýlové a módne aranžácie so stoličkami. Aké vybrať do kuchyne, obývacej izby, jedálne?


Ktorý kuchynský drez si vybrať?


5 tipov na vytvorenie modernej otvorenej kuchyne

Späť