Módna podlaha z dreva - akú si vybrať?

11.11.2022

Drevo v interiéroch našich domovoch je už veľmi dlho. Objavuje sa v podobe nábytku, dekorácií, ale aj ako dokončovací materiál podláh. Drevené podlahy sú vysoko cenené a sú dychtivo vybrané pre rôzne štýly. Je to spôsobené jedinečnými vlastnosťami drevených dosiek. Sú nielen elegantné, štýlové a útulné, ale aj trvácne, odolné voči mechanickému poškodeniu a čo je asi obzvlášť dôležité ... čím staršie, tým krajšie.

Obrovský záujem o drevenú podlahu spôsobil, že výrobcovia každoročne s nadšením predstavujú nové modely dosiek na drevené podlahy. Nájdete medzi nimi dosky z domáceho aj exotického dreva. Obrovská rozmanitosť núti našich zákazníkov čoraz častejšie sa pýtať, ktoré druhy sa oplatí vybrať?

Aby sme trochu predstavili svet drevených podláh, pripravili sme pre vás krátky článok, v ktorom vám prezradíme, ako vybrať ideálne dosky na drevenú podlahu, aké druhy dreva sa oplatí zvážiť a ako skontrolovať, či daný model bude funkčný a odolný.

 

Laminátové podlahy - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Prečo sa oplatí vyberať drevené podlahy?

2.Typy dosiek – čo sa oplatí vedieť o drevenej podlahe?

3. Konštrukcia dosky

4. Druh dreva

5. Povrchová úprava dreva

6. Ako môžu byť surové dosky dokončené?

7. Ako správne vybrať drevené podlahy?

8. Tvrdosť dreva – tvrdé drevo verzus mäkké drevo

9. Podlahové dosky - miesto použitia



 

Prečo sa oplatí vyberať drevené podlahy?

Ako sme už spomenuli na začiatku, drevo je často volený materiál na konečnú úpravu podláh.

Odkiaľ pochádza popularita drevených dosiek?

Podlahová doska je prírodný materiál, dostupný v rôznych veľkostiach, vzoroch a farbách. Jednotlivé produkty sa líšia technickými parametrami, aby si každý našiel produkt, ktorý vyhovuje jeho potrebám. Drevené podlahy sú teplé na dotyk, odolné a mimoriadne elegantné. Použité v interiéri mu dodávajú výnimočne útulný charakter.

Jednou z najdôležitejších výhod drevenej podlahy je možnosť mnohonásobnej obnovy a náteru. Pri použití dosiek na konečnú úpravu podlahy sa nemusíme báť, že by sa ich povrch časom opotreboval a stratil svoj elegantný vzhľad. Odolné druhy dreva budú úspešne zdobiť interiér po mnoho desaťročí.

 

Laminátové podlahy - Merkury Market

 

Typy dosiek – čo sa oplatí vedieť o drevenej podlahe?

Podlahové dosky možno rozdeliť do rôznych skupín podľa niekoľkých kritérií.

 

Konštrukcia dosky

Na trhu sú dve verzie produktov: jednovrstvové podlahy a vrstvené podlahy – vyrobené z niekoľkých tenších vrstiev. Jednovrstvová alebo masívna drevená podlahová doska je vyrobená výhradne z jedného kusu dreva. Tento typ materiálu je ideálny na viacnásobné brúsenie a renováciu. Pri rozhodovaní o jednovrstvových doskách sa oplatí uistiť sa, že boli riadne vysezónované.

Vrstvená doska – ako už názov napovedá, má vrstvenú štruktúru. Vzhľadom na to, že materiál sa ukladá vo viacerých vrstvách (zvyčajne dvoch alebo troch), môžeme zabudnúť na problém nestability či deformácie dreva – štruktúra vrstvenej podlahy je naozaj veľmi pevná. Pri nákupe týchto typov výrobkov stojí za to si pozorne prečítať ich špecifikácie a uistiť sa, že doska je celá z dreva.

 

Druh dreva

Rozlišujeme dosky z ihličnatého alebo listnatého dreva. Najobľúbenejšie ihličnaté druhy na dosky sú borovica a smrekovec. Medzi listnatými druhmi sú absolútnou špičkou dubové podlahové dosky spolu s jaseňom, bukom, brezou či orechom. Samostatnou skupinou je exotické drevo, ktoré je na našom trhu z roka na rok populárnejšie. Medzi najzaujímavejšie patria: wenge, bambus, jatoba, dadil, palisander, merbau a iroko.

 

Povrchová úprava dreva

Dosky je možné zakúpiť v surovej forme, ktorá si vyžaduje primeranú ochranu po inštalácii alebo dokončení vo výrobe, napríklad natreté alebo naolejované.

 

Ako môžu byť surové dosky dokončené?

Možností je viacero. Napríklad kefovaný povrch krásne zvýrazní prirodzenú štruktúru dreva, zatiaľ čo skosenie - fázovanie dosiek, teda mierne zrezanie ich hrán, zviditeľní každý prvok. Výberom produktov z druhej skupiny môžeme podlahu používať takmer okamžite po jej inštalácii. Továrensky lakovaná drevená podlaha je pokrytá až 7 vrstvami tvrdeného laku, pričom olejované dosky sú chránené tromi vrstvami oleja alebo olejo-vosku.

 

Ako správne vybrať drevené podlahy?

Výber podlahových dosiek je nepochybne náročná úloha. Aby nám podlahové dosky slúžili dlhé roky, je potrebné nájsť také, ktoré budú spájať dizajn a funkčnosť. Šikovná kombinácia týchto parametrov je zárukou trvácnej podlahy odolnej voči poškodeniu, deformácii a oderu.

 

Drevené podlahy- Merkury Market

 

Tvrdosť dreva – tvrdé drevo verzus mäkké drevo

Jedným z najdôležitejších parametrov, okrem druhu dreva, je jeho tvrdosť. Aby nám drevené podlahy slúžili dlhé roky, musia byť odolné. Tu sú skutočným lídrom v odolnosti dosky z exotického dreva. Z pôvodných druhov stoja za zváženie dubové dosky.

Tvrdosť dreva sa najčastejšie zisťuje pomocou Brinellovho koeficientu – ten určuje priemernú tvrdosť jednotlivých druhov dreva. Koeficient sa vyjadruje číselne – čím je jeho hodnota vyššia, tým je drevo tvrdšie.

 

Podlahové dosky - miesto použitia

Podlahové dosky sú široko používané pri usporiadaní rôznych interiérov. Tvrdosť dreva je parameter, ktorý by mal osobitným spôsobom určovať zhodu dosiek s typom miestnosti. Kde sa používajú drevené podlahy?

Spálňa, kancelária

Tieto miestnosti sú stredne prevádzkované, nedochádza ani k výkyvom teplôt či zvýšenej vlhkosti vzduchu. Povrch podlahy nie je zvlášť vystavený poškodeniu a poškriabaniu. Z tohto dôvodu tu môžeme použiť akýkoľvek druh dreva, vrátane tých najmäkších – brezy či borovice. Perfektne sa tu budú hodiť tmavé podlahy, ktoré navyše dodajú priestoru atmosférický vzhľad.

Stojí za zmienku, že väčšina podlahových dosiek môže byť položená s podlahovým kúrením, čo má veľký praktický význam.

Obývačka, detská izba, predsieň

To sú zase intenzívne využívané miestnosti. Podlaha v miestnostiach vystavených poškriabaniu, oderu alebo škvrnám by mala mať vysokú alebo strednú tvrdosť. Oplatí sa zvoliť tvrdšie druhy dreva, napríklad dubové podlahy alebo exotické drevo. V takýchto podmienkach bude fungovať aj exotické drevo, ktoré sa vyznačuje nielen trvácnosťou, ale aj odolnosťou voči vlhkosti.

Kúpeľňa

Ide o špeciálnu miestnosť, čo vyplýva z podmienok, ktoré v nej panujú. Zvýšená teplota a vlhkosť vzduchu drevu neprospieva, preto ak ich v tomto interiéri bezpodmienečne chceme použiť, mali by sme zvoliť niektorý z exotických druhov. napríklad iroko, padouk alebo merbau.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Drevená podlaha so vzorom rybej kosti


Ako vyrovnať podklad pod podlahu bez poteru


Akú podložku na panel si vybrať? Poadíme!

Späť