Romantický balkón Rómea a Júlie - nechajte sa unášať jedinečným aranžmánom

13.07.2024

Balkón Rómea a Júlie vo Verone je jedným z najromantickejších miest na svete. Známy balkón, kde podľa legendy mladá Júlia Kapuletová počúvala vyznania lásky Rómea Montecchiho, sa stal symbolom nesmrteľnej lásky. Tento nenápadný kúsok architektúry, ktorý sa nachádza v Casa di Giulietta vo Verone, každoročne priláka státisíce turistov, ktorí chcú pocítiť kúzlo lásky Shakespearovho páru.

Balkón sa pre mnohých návštevníkov stáva inšpiráciou na vytvorenie vlastného romantického priestoru doma. Ak chceme aj my precítiť shakespearovskú tradíciu a ponoriť sa do histórie Júliinho domu, odkazujme na úpravu nádvoria Júliinho domu, čím vznikne balkón v romantickom štýle.

Romantický balkón Rómea a Júlie - nechajte sa unášať jedinečným aranžmánom


V tomto článku:

1. Balkón Júlie a Rómea - jedinečné usporiadanie v romantickom štýle

2. V prvom rade rastliny, teda aké kvety zvoliť na romantický balkón?

3. Juliin dom s jedinečným balkónom - osvetlenie pre romantický balkón

4. Ako Verona a balkón Júlie a Rómea – miesto plné lásky, ale aj patričnej výbavy

5. Ako Júliin balkón vo Verone, alebo ako navodiť tú správnu atmosféru

6. Prečo sa oplatí inšpirovať neobyčajným milostným príbehom Rómea a Júlie? Slávny balkón Juliet vo vašom vlastnom dome!



Balkón Júlie a Rómea - jedinečné usporiadanie v romantickom štýle

Zariadiť balkón v štýle Rómea a Júlie si nevyžaduje veľké finančné výdavky, no určite si vyžaduje cit pre estetiku a srdce vložené do každého detailu. Slávny Júliin balkón je miestom, ktoré sa stalo symbolom lásky Rómea a Júlie, preto by sme si túto mimoriadnu atmosféru mali v našom prípade opäť navodiť. Davy turistov v Juliinom dome obdivujú slávny balkón a návšteva Juliinho domu bez tohto bodu sa zdá byť zbytočná.

Základom pre usporiadanie romantického balkóna, pod ktorým Romeo vyznal lásku, je kombinácia klasických prvkov s nádychom tajomstva a jemnej elegancie. Balkón by sa mal stať miestom, kde zabudnete na každodenné starosti a oddáte sa snom.

Tým, ktorí balkón Verony a Júlie osobne nenavštívili, odporúčame pozrieť si fotografie dostupné na internete. Návšteva múzea Juliinho domu je jedinečným vrcholom výletov vo Verone, ale ak nemáme možnosť ísť tam osobne, pozrime si fotografie a skúsme svojou fantáziou precítiť, ako by sa Julia cítila na obnovenom balkóne v meste Verona.

Balkón Júlie a Rómea - jedinečné usporiadanie v romantickom štýle

V prvom rade rastliny, teda aké kvety zvoliť na romantický balkón?

Prvým krokom k vytvoreniu takéhoto miesta je výber správnych rastlín. Kvety sú neodmysliteľným prvkom každého romantického zákutia. Oplatí sa zvoliť popínavé rastliny, ako je brečtan, medovka či rôzne odrody viniča, ktoré vytvoria zelenú záclonu, dodajú miestu intimitu. Juliino mesto, Verona, je plné takejto vegetácie, vzhľadom na to, že v meste je málo miesta, bol Juliin obytný dom obrastený viničom, ktorý oživil celú krajinu mesta.

Nemôžeme zabudnúť ani na ruže, ktoré sú symbolom lásky. Ružové, červené a biele ruže v kvetináčoch alebo ako vinič budú dokonalým doplnkom kompozície. Vďaka patričnej vegetácii bude Júliina legenda v našom malom aranžmáne dokonale viditeľná.

V prvom rade rastliny, teda aké kvety zvoliť na romantický balkón?

Juliin dom s jedinečným balkónom - osvetlenie pre romantický balkón

Ďalším dôležitým prvkom Júliinho balkóna vo Verone je vhodné osvetlenie. Balkón Rómea a Júlie je predovšetkým hrou svetla a tieňa. Najlepším riešením sú tu subtílne LED svietidlá v podobe girlandy, ktoré možno zavesiť na balustrádu alebo medzi rastliny. Skvelým riešením budú aj sviečky v štýlových lampášoch, ktoré navodia teplú, romantickú atmosféru. Svetlo by malo navodiť pocit tajomna a podčiarknuť krásny milostný príbeh najslávnejšej dvojice milencov na svete.

Je potrebné pripomenúť, že svetlo by malo byť mäkké a rozptýlené, aby vytvorilo atmosféru priaznivú pre večerné rozhovory a spoločné chvíle. Ak je balkón otvorený do okolitej krajiny, je dobré ho pomocou svetla a rastlín trochu odrezať od okolia – bude tak tichý a intímny ako balkón na dvore Júliinho domu.

Juliin dom s jedinečným balkónom - osvetlenie pre romantický balkón

Ako Verona a balkón Júlie a Rómea – miesto plné lásky, ale aj patričnej výbavy

Balkónový nábytok by mal byť pohodlný a štýlový. Tu je najlepším riešením nábytok z prírodných materiálov, ako je drevo alebo ratan. Malá súprava: stôl a záhradné stoličky alebo kreslá s mäkkými vankúšmi sú dokonalým riešením. Pre tých, ktorí majú trochu viac miesta, je skvelý nápad umiestniť malú pohovku alebo lavicu s množstvom vankúšov a prikrývok. Farby látok by mali byť tlmené – biela, béžová, púdrová ružová alebo jemná zelená dokonale splynú s okolitým prostredím.

Aranžmán v štýle balkóna Verony a Júlie by mal pôsobiť tajomne a vyzerať perfektne v noci aj večer. Preto by sme sa pri výbere nábytku mali vzdať tmavých farieb a zvoliť svetlejšie farby.

Na doplnky sa neoplatí zabudnúť. Dekorácie na balkóne by mali byť decentné, no s charakterom. Zrkadlá v ozdobných rámoch, štýlové kvetináče, keramické figúrky a kovové dekorácie sú len niektoré z návrhov. To všetko by malo spolupracovať a vytvárať súvislý celok. Zabudnúť nemožno ani na textílie – mäkké záhradné vankúše, hrejivé deky či elegantné obrúsky dodajú miestu útulnosť a urobia z balkóna rozšírenie domácej obývačky.

Balkón, pod ktorým Romeo vyznal lásku, je miestom plným lásky, ale aj tajomstva a jedinečného charakteru. Vhodný výber zaujímavých prvkov z nej urobí dokonalý kútik na oddych a relax bez ohľadu na to, či chceme oddychovať s milovanou osobou alebo sami.

Ako Verona a balkón Júlie a Rómea – miesto plné lásky, ale aj patričnej výbavy

Ako Júliin balkón vo Verone, alebo ako navodiť tú správnu atmosféru

Dôležitú úlohu pri vytváraní romantickej atmosféry zohráva aj hudba. Tiché zvuky klasických piesní alebo jemnej inštrumentálnej hudby budú dokonalým pozadím pre večerné stretnutia. Pre skutočných romantikov zvážte kúpu malého prenosného gramofónu alebo reproduktora, ktorý sa dá schovať medzi rastliny. Snáď z reproduktorov zahrá nielen hudba, ale aj história Júliinho domu a jedinečný príbeh veľkej lásky.

Vytvoriť balkón inšpirovaný legendárnym miestom lásky medzi Rómeom a Júliou znamená venovať pozornosť aj detailom, ktoré mu dodajú individuálny charakter. Môžu to byť ručne maľované kvetináče, závesy z jemnej čipky alebo drobné plastiky zobrazujúce Shakespearovské motívy. Je dôležité, aby bol každý prvok dobre premyslený a ladil so zvyškom aranžmánu. Na priveľa prvkov tu tiež nie je miesto, pri doplnkoch je lepšie byť striedmy a umiestniť na balkón viac rastlín.

Ako Júliin balkón vo Verone, alebo ako navodiť tú správnu atmosféru

Prečo sa oplatí inšpirovať neobyčajným milostným príbehom Rómea a Júlie? Slávny balkón Juliet vo vašom vlastnom dome!

Romantický balkón je miesto, ktoré by malo odrážať našu dušu a naše sny. Je to priestor, kde môžeme relaxovať, čítať knihu, piť čaj či víno a predovšetkým stráviť výnimočné chvíle s milovanou osobou. Inšpirovaní balkónom Rómea a Júlie si môžeme vytvoriť svoj vlastný, jedinečný kútik lásky, ktorý bude nielen krásny, ale predovšetkým plný emócií a spomienok. Stojí za to dopriať si trochu romantiky a snov a vytvoriť si miesto, ktoré sa stane naším osobným útočiskom. Koniec koncov, pôvodný Júliin balkón vo Verone je z nejakého dôvodu hlavnou turistickou atrakciou.

Priestor nášho balkóna sa môže stať aj arénou mnohých tvorivých aktivít. Môžete tam písať zamilované listy, viesť si denník, kresliť či maľovať, inšpirovaní okolitou prírodou a atmosférou plnou mágie. Balkón Rómea a Júlie je miestom, kde sa každý bez ohľadu na vek môže cítiť ako hrdina romantického príbehu.

Vďaka tomuto usporiadaniu dostáva každodenný život nový, poetickejší rozmer. Každé ráno na takomto balkóne, každá chvíľa strávená v jeho súkromí sa stáva malou oslavou, chvíľou vytrhnutou z toku času, plnou krásy a pokoja. Romantický balkón nie je len poctou literárnej legende, ale predovšetkým priestorom, ktorý do nášho života vnáša viac harmónie, lásky a krásy.

Späť