Ako sa chrániť pred kliešťami v záhrade?

28.06.2024

Záhrada je miestom, kde veľa ľudí hľadá relax a oddych na čerstvom vzduchu. Žiaľ, kliešte môžu tento pokoj narušiť, pretože sú prenášačmi mnohých chorôb, ako je lymská borelióza či kliešťová encefalitída. Preto stojí za to prijať opatrenia na minimalizáciu rizika uhryznutia týmito parazitmi. Existuje mnoho účinných stratégií, ktoré môžete použiť na ochranu pred kliešťami vo vašej záhrade. Uhryznutie kliešťom môže byť nebezpečné, kliešte prenášajú choroby, preto sa oplatí záhradu poriadne chrániť.

Ako sa zbaviť kliešťov v záhrade? Táto úloha možno nie je jednoduchá, no existujú spôsoby, ako sa s kliešťami v záhrade vysporiadať, a to ako pre ich vzhľad, tak aj pre prevenciu kliešťov a ich nepriaznivých účinkov. Kliešte sú v záhrade bežným hosťom, no vhodnými opatreniami a úkonmi možno minimalizovať frekvenciu ich výskytu. S nami sa dozviete, ako si poradiť so záhradnými kliešťami, aké prírodné spreje na kliešte môžete použiť v záhrade a aké návyky vám môžu pomôcť v boji proti týmto pavúkovcom.

Ako sa chrániť pred kliešťami v záhrade?


V tomto článku:

1. Ako chrániť záhradu pred kliešťami? Správna starostlivosť o trávnik a terénne úpravy

2. Ktoré rastliny nemajú radi kliešte? Esenciálne oleje v boji proti kliešťom

3. Prirodzení nepriatelia kliešťov – kto pomôže v boji proti kliešťom?

4. Chemikálie na kliešte - boj s kliešťami v záhrade. Sú prírodné spreje účinné? Bylinný repelent proti kliešťom

5. Vhodné oblečenie a účinné repelenty kliešťov. Aký zápach kliešte neznášajú?

6. Ochrana domácich miláčikov – čo pomôže v boji proti kliešťom?

7. Odpudzovanie kliešťov - domáce prostriedky na kliešte v záhrade



Ako chrániť záhradu pred kliešťami? Správna starostlivosť o trávnik a terénne úpravy

Aké opatrenia pomáhajú predchádzať kliešťom? V prvom rade sa musíte uistiť, že je váš trávnik správne udržiavaný. Kliešte preferujú vlhké, tienisté miesta s vysokou vegetáciou. Pravidelné kosenie trávy, najmä okolo okrajov vašej záhrady, výrazne znižuje počet miest, kde sa môžu kliešte ukryť. Odporúča sa tiež udržiavať trávnik vo výške nie viac ako 10 cm. Okrem kosenia trávy sa oplatí odstraňovať aj lístie a iné organické nečistoty, ktoré môžu vytvárať vlhké prostredie priaznivé pre rozvoj kliešťov. Ideálnym biotopom pre kliešte je neupravená záhrada.

Ďalším krokom je správne plánovanie záhrady. Vyhýbanie sa výsadbe rastlín, ktoré priťahujú divú zver, ako je jeleň, môže znížiť riziko zavlečenia kliešťov do vašej záhrady. Ak záhrada susedí s lesom alebo pustatinou, stojí za zváženie inštalácia ochrannej bariéry, napríklad z kameňov alebo dreva, ktorá oddelí záhradu od divokých oblastí. Táto bariéra by mala byť široká aspoň jeden meter, čo kliešťom sťaží vstup do záhrady.

Vhodný dizajn záhrady zahŕňa aj výsadbu rastlín, ktoré odpudzujú kliešte a tie, ktoré lákajú prirodzených nepriateľov pavúkovcov – o tom vám povieme viac nižšie.

Ako chrániť záhradu pred kliešťami? Správna starostlivosť o trávnik a terénne úpravy

Ktoré rastliny nemajú radi kliešte? Esenciálne oleje v boji proti kliešťom

Za zváženie stojí použitie rastlín, ktoré odpudzujú kliešte. Niektoré rastliny, ako je levanduľa, rozmarín, mäta a tansy, uvoľňujú vône a esenciálne oleje, ktoré kliešte nemajú radi. Výsadba týchto rastlín na strategických miestach vo vašej záhrade, napríklad okolo miest na sedenie alebo pozdĺž ciest, môže pomôcť znížiť počet kliešťov.

Odpudzovanie kliešťov vôňou rastlín nie je len ošetrenie proti pavúkovcom, ale správne navrhnuté výsadby môžu výrazne zlepšiť estetiku záhrady. Levanduľa, rozmarín a mäta sú tiež prírodnými prostriedkami pre komáre, takže prirodzený boj s otravným hmyzom môže prebiehať na mnohých frontoch. Cenným pomocníkom sú preto rastliny, ktoré odpudzujú komáre a kliešte.

Bylinky a rastliny odpudzujúce kliešte môžete zasadiť priamo do zeme alebo do nádob. Tieto metódy riešenia kliešťov v záhrade sú nielen účinné, ale aj neinvazívne.

Ktoré rastliny nemajú radi kliešte? Esenciálne oleje v boji proti kliešťom

Prirodzení nepriatelia kliešťov – kto pomôže v boji proti kliešťom?

Prirodzení nepriatelia kliešťov sú účinnými spojencami v boji proti nim. Vtáky, ako sú vrabce a sýkorky, jedia kliešte, preto sa oplatí nainštalovať hniezdne búdky a kŕmidlá. Kliešťami sa živia aj dravý hmyz, ako sú mravce a zemné chrobáky.

Ako povzbudiť užitočné zvieratá, aby žili v záhrade? Stojí za to nainštalovať hniezdne búdky pre vtáky a domy pre hmyz. Vtáky a užitočný hmyz budú bojovať nielen so záhradnými kliešťami, ale aj s komármi, muchami a inými zvieratami, ktoré znepríjemňujú oddych v záhrade. Ekologická rozmanitosť a orientácia na prírodné riešenia sú zárukou dlhodobého úspechu v boji proti kliešťom záhradným.

Prirodzení nepriatelia kliešťov – kto pomôže v boji proti kliešťom?

Chemikálie na kliešte - boj s kliešťami v záhrade. Sú prírodné spreje účinné? Bylinný repelent proti kliešťom

Prírodné prostriedky nebudú vždy účinné alebo nebudú vždy fungovať dostatočne rýchlo. Chemické postreky, ako sú pesticídy, môžu byť tiež účinné pri kontrole kliešťov, ale ich použitie treba zvážiť opatrne. Pesticídy môžu byť škodlivé pre iné organizmy, vrátane užitočného hmyzu, ako aj pre ľudí a domáce zvieratá. Ak sa rozhodneme použiť chemikálie, oplatí sa zvoliť prípravky určené špeciálne na boj proti kliešťom a používať ich v súlade s odporúčaniami výrobcu, pretože nie všetky sprejové insekticídy budú vhodné. Vhodná príprava zníži výskyt nepriateľských pavúkovcov. Ak môžeme, voľte prírodné postreky na kliešte do záhrady, bylinné prípravky alebo výťažky z rastlín odpudzujúcich kliešte, to bude určite bezpečný postrek.

Postrek proti kliešťom by sa mal vykonávať v súlade s odporúčaniami výrobcu. Postrek proti kliešťom je potrebné vykonávať v primeranej dávke, postrek proti kliešťom neaplikovať na zeleninu a ovocie určené na konzumáciu. Postrek kliešťov profesionálnymi chemikáliami riešte až v krajnom prípade, pretože nepriaznivý vplyv takýchto prípravkov na životné prostredie je veľký. Striekajte bezpečne pomocou osobných ochranných prostriedkov. Ak sa účinok prípravku predĺži, dbajte na to, aby sa do záhrady nedostala rodina a domáce zvieratá.

Chemikálie na kliešte - boj s kliešťami v záhrade. Sú prírodné spreje účinné? Bylinný repelent proti kliešťom

Vhodné oblečenie a účinné repelenty kliešťov. Aký zápach kliešte neznášajú?

Dôležitým prvkom ochrany proti kliešťom je aj vhodná príprava na pobyt v záhrade. Nosenie vhodného oblečenia, ako sú dlhé nohavice a košele s dlhými rukávmi, môže výrazne znížiť riziko uhryznutia. Oblečenie by malo byť svetlé, čo uľahčuje rozpoznanie kliešťov. Účinným preventívnym opatrením môže byť aj aplikácia repelentov na pokožku a oblečenie. Za najúčinnejšie sa považujú prípravky obsahujúce icaridin alebo citrónový eukalyptový olej. Repelent kliešťov sa zvyčajne dodáva vo forme spreja, ktorý sa ľahko aplikuje na oblečenie. Repelent zvyčajne pôsobí ako odstrašujúci prostriedok proti kliešťom a zvyšuje bezpečnosť záhrady.

Rovnako dôležité je po každom pobyte vonku pravidelne kontrolovať seba, deti a domáce zvieratá na prítomnosť kliešťov. Kliešte sa často prichytávajú na teplých a vlhkých miestach, ako sú slabiny, podpazušie, zadná časť krku alebo za ušami. Rýchle odstránenie kliešťa znižuje riziko prenosu chorôb. Na odstránenie kliešťa je najlepšie použiť špeciálne nástroje, ako je pinzeta alebo pasca na kliešte, ktoré umožňujú parazita pevne uchopiť a vytiahnuť.

Vhodné oblečenie a účinné repelenty kliešťov. Aký zápach kliešte neznášajú?

Ochrana domácich miláčikov – čo pomôže v boji proti kliešťom?

Okrem týchto činností sa oplatí myslieť aj na ochranu domácich miláčikov. Psy a mačky sú obzvlášť zraniteľné voči kliešťom, pretože často žijú v kríkoch a vysokej tráve. Na trhu sú dostupné rôzne prípravky pre zvieratá, ako sú obojky proti kliešťom, kvapky aplikované na kožu a perorálne tablety, ktoré účinne chránia pred kliešťami.

Ochrana domácich miláčikov – čo pomôže v boji proti kliešťom?

Odpudzovanie kliešťov - domáce prostriedky na kliešte v záhrade

Všetky tieto opatrenia spoločne môžu výrazne znížiť riziko uhryznutia kliešťom vo vašej záhrade. Dôležité je pristupovať k problému komplexne a súčasne používať niekoľko rôznych spôsobov ochrany. Starostlivosť o záhradu, vhodné oblečenie, repelenty a pravidelná kontrola seba a svojich domácich miláčikov môžu spolupracovať pri poskytovaní účinnej ochrany pred kliešťami. Vďaka tomu si môžeme užívať bezpečný a príjemný čas strávený vonku bez obáv zo zdravotných následkov súvisiacich s kliešťami.

Späť