Ako sa starať o rastliny, keď ideme na dovolenku?

30.06.2024

Prázdniny sú časom relaxu a oddychu, ale čo rastliny v našom dome či byte? Dlhodobé ponechanie rastlín bez dozoru môže mať tragické následky, no našťastie existujú spôsoby, ako sa o svoje kvety postarať, keď idete na dovolenku. Ako sa starať o kvety, keď sa chystáte na výlet? Existuje dostatočná ochrana rastlín počas dovolenky? Nižšie je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zalievať rastliny, keď ste preč. Ukážeme vám tiež, ako správne chrániť črepníkové kvety počas vašej cesty a či bude vždy potrebné niekoho požiadať o pomoc.

Ako sa starať o rastliny, keď ideme na dovolenku?


V tomto článku:

1. Polievanie rastlín počas dovolenky – ako ochrániť rastliny pred vyschnutím? Zalievanie rastlín a správne zavlažovanie je nevyhnutné!

2. Najlepšie podmienky pre rastliny počas dovolenky majiteľov – ako chránime rastliny pred odchodom?

3. Alebo sa možno niekto postará o kvety počas vašej dovolenky? Polievanie kvetov nechajte na svojich blízkych



Polievanie rastlín počas dovolenky – ako ochrániť rastliny pred vyschnutím? Zalievanie rastlín a správne zavlažovanie je nevyhnutné!

Jedným z najdôležitejších aspektov starostlivosti o rastliny, keď sme preč, je poskytnúť im správne množstvo vody. Pred odchodom sa oplatí skontrolovať, či má každá doma pestovaná rastlina v črepníku dostatok vody. Črepníkové a izbové kvety polievajme tesne pred odchodom, aby mali správne množstvo vody.

Toto pravidlo platí pre rastliny, ktoré znesú čiastočné preschnutie alebo obdobie pravidelnej zálievky nie je príliš dlhé. Črepníkové rastliny potrebujú starostlivosť podľa svojich potrieb, takže ak naše rastliny vyžadujú častú zálievku a my sa chystáme na naozaj dlhú cestu, musíme sa s problémom sucha poriadne vysporiadať.

Automatická zálievka, hlinené šišky alebo automatické závlahové systémy – črepníkové kvety pod náležitou kontrolou

Našťastie sú na trhu dostupné vhodné riešenia, ktoré zaistia, že o rastliny bude počas našej neprítomnosti postarané automaticky. Môžu sa použiť rôzne spôsoby šetrenia vodou, ako je umiestnenie rastlín v črepníkoch do veľkého kvetináča s vodou alebo použitie kvapkadla, ktoré postupne uvoľňuje vodu do pôdy. Tu si samozrejme treba prečítať, či rastliny znesú mokrú pôdu – ak nie, neprichádza do úvahy možnosť umiestniť črepník do nádoby s vodou, pretože prebytočná voda v rastlinách môže u niektorých druhov spôsobiť hnitie koreňov.

Ak máme možnosť, môžeme investovať do automatického zavlažovacieho systému, ktorý bude pravidelne zásobovať vodou rastliny v našom dome. Existujú rôzne typy týchto systémov, od jednoduchých kvapkadiel až po pokročilé systémy ovládané mobilnými aplikáciami. Takéto automatické zavlažovacie systémy rastlín sú ideálnym riešením, ktoré vám umožní nechať rastliny bez dozoru aj po dlhú dobu. Najlacnejším a zároveň efektívnym riešením sú hlinené šišky, keramické filtre a automatické napájadlá, z ktorých sa postupne uvoľňuje voda pre rastliny - dávkovanie vody pre rastliny sa dá regulovať aj vhodnými hrotmi. Riešením môže byť aj hydrogél alebo hydrogélové guľôčky.

Poskytovanie vody rastlinám je vždy najdôležitejším bodom starostlivosti o izbové kvety. Starostlivosť o kvety na dovolenke znamená v prvom rade zabezpečiť dostatočnú vlhkosť pôdy. Ak sme schopní postarať sa o polievanie rastlín, kým sme preč, obrovský kus práce je už hotový! Nezabúdajme ani na to, že počas nášho výletu s najväčšou pravdepodobnosťou neposkytneme našim rastlinám optimálne podmienky, ale rozhodne dokážeme znížiť ich stres.

Polievanie rastlín počas dovolenky – ako ochrániť rastliny pred vyschnutím? Zalievanie rastlín a správne zavlažovanie je nevyhnutné!

Najlepšie podmienky pre rastliny počas dovolenky majiteľov – ako chránime rastliny pred odchodom?

Ak naše rastliny potrebujú veľa svetla, oplatí sa umiestniť ich na zatienené miesto, aby sa počas našej neprítomnosti neprehrievali. Môžeme tiež zvážiť zakrytie okien žalúziami alebo roletami, aby sme obmedzili množstvo svetla, ktoré sa dostane k rastlinám. Rastliny s menším osvetlením sa zvyčajne uvoľnia, potom vyžadujú menej vody, takže nebudú toľko vysychať.

Kým sa však rozhodneme zatieniť miestnosť a rastliny, musíme si overiť, či naše exempláre takéto podmienky znesú. Nie všetkým rastlinám zatienenie prospieva alebo ho dokážu vydržať. Tieto metódy ochrany rastlín nebudú dobré pre sukulenty, kaktusy, orchidey alebo fikusy.

Pri vytváraní tieňových podmienok môže byť užitočné ďalšie príslušenstvo na ochranu rastlín vrátane podpier a šnúr

Starostlivosť o rastliny pred odchodom – aké chyby by ste nemali robiť? Ako chrániť kvety? Efektívne metódy a tipy, ako zalievať rastliny a starať sa o kvety, keď ste preč

Ak má výlet trvať dlhšie, môžeme zvážiť presadenie rastlín do väčších črepníkov s dobre navlhčenou zeminou. Väčšie množstvo zeminy umožní, aby črepník zostal dlhší čas vlhký. Nie vždy to však bude dobré riešenie – niektoré exempláre považujú preťažovanie za veľký stres, ktorý im môže pred naším odchodom poriadne uškodiť. Ak si nie sme istí touto metódou, je lepšie ju opustiť.

Ochrana rastlín v črepníkoch, keď ste preč, je dôležitá. Ak často cestujeme alebo na starostlivosť o rastliny zabúdame, oplatí sa zvoliť rastliny, ktoré sú menej náročné a odolnejšie voči zanedbávaniu, ako sú sukulenty alebo kaktusy. Vďaka tomu nebudeme musieť míňať majland na špeciálne automatické zavlažovacie systémy rastlín ani sa o rastliny starať na dovolenke. Odolnejšie druhy si bez starostlivosti lepšie poradia aj dlhší čas, takže prežitie rastlín nebude až taký problém.

Najlepšie podmienky pre rastliny počas dovolenky majiteľov – ako chránime rastliny pred odchodom?

Alebo sa možno niekto postará o kvety počas vašej dovolenky? Polievanie kvetov nechajte na svojich blízkych

Niekto nám môže polievať rastliny aj keď sme preč. Vždy môžeme požiadať susedov, priateľov alebo rodinu, aby pravidelne kontrolovali naše rastliny, keď sme preč. V prípade potreby môžu rastliny zalievať a sledovať ich zdravotný stav. Okrem rastlín sa vaši blízki môžu postarať aj o vetranie bytu a kontrolu, či je všetko v poriadku.

Ak priatelia nemajú čas navštíviť náš byt, riešením môže byť aj presťahovanie rastlín na svoje miesto na dovolenke - je jednoduchšie starať sa o rastliny, keď sú tam, vo vlastnom dome alebo byte. Udržať rastlinu potom nebude pre vašich priateľov až taký problém.

A čo rastliny v záhrade a rastliny na balkóne? Tie prvé si väčšinou bez problémov poradia aj samy, no rastliny na balkóne budú vyžadovať pravidelnú zálievku. Rastliny v kvetináčoch by sa preto mali pred odchodom zaliať a ak je to možné, zabezpečiť ich zalievanie pomocou vhodných zavlažovacích systémov alebo s pomocou príbuzných.

Pamätajte, že každá rastlina je iná a môže si vyžadovať individuálny prístup k starostlivosti počas našej neprítomnosti. Aby naše rastliny prežili tento čas bezpečne a zdravo, je dôležité sa pred odchodom primerane pripraviť. Chrániť črepníkovú rastlinu znamená v prvom rade presne poznať jej potreby vody a slnečného žiarenia a následne tieto poznatky aplikovať v praxi. Správna zálievka črepníkových rastlín je najdôležitejšia. Pestovanie a ochrana rastlín môže byť rozhodne potešením a čas odchodu nemusí byť pre nás a naše rastliny veľmi stresujúci.

Späť