Ako vyrobiť hnojivo z prasličky a žihľavy? Prečo sa oplatí používať?

01.06.2024

Praslička aj žihľava sú všeobecne známe a používané v rôznych sférach života. V prvom rade sú cenené pre svoje liečivé vlastnosti a využívajú sa aj v záhradníctve. Praslička roľná je bohatá na oxid kremičitý a ďalšie cenné minerály, vďaka čomu je výborným zdrojom podpory zdravia kostí, pokožky a vlasov. Žihľava, hoci je často spojená s nepríjemnými popáleninami, je zase bohatá na živiny vrátane vitamínov a minerálov. Cenné vlastnosti žihľavy podporujú imunitný systém pri každodennom dopĺňaní a pomáhajú pri liečbe mnohých neduhov.

Využitie žihľavy a prasličky v záhradníctve prináša rastlinám mnoho výhod. Extrakt zo žihľavy alebo odvar z prasličky sa používajú ako prírodné hnojivá, ktoré odpudzujú škodcov, zabraňujú rôznym chorobám a upravujú pH pôdy. Ich ekologické vlastnosti z nich robia alternatívu k umelým hnojivám a pesticídom, vrátane rastlinných, zeleninových a ovocných hnojív, hnojív na trávu a trávniky, ktoré môžu poškodiť prírodné prostredie a ľudské zdravie.

Ako vyrobiť hnojivo z prasličky a žihľavy? Prečo sa oplatí používať?


V tomto článku:

1. Ako pripraviť žihľavové hnojivo?

2. Ako pripraviť hnojivo z prasličky? Aké vlastnosti má odvar z prasličky roľnej?

3. Použitie žihľavy a prasličky na hnojenie rastlín – prečo sa ich oplatí používať? Používanie prírodných prípravkov a ekologických prípravkov na ochranu rastlín v záhrade



Ako pripraviť žihľavové hnojivo?

Žihľavové hnojivo je vynikajúce prírodné rastlinné hnojivo, ktoré môže výrazne podporiť vývoj a zdravie našich záhradných rastlín. Vlastnoručne pripravený hnoj je dávkou cenných živín, ktoré sú potrebné pre zdravý rast rastlín. Príprava žihľavového hnojiva je pomerne jednoduchá a hravo ju zvládneme aj v našej záhradke.

Ako vyrobiť žihľavové hnojivo? Na prípravu si najprv nazbierajte čerstvé listy žihľavy, snažte sa vyhnúť kontaktu s chĺpkami žihľavy, potom ich jemne umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie kúsky. Takto pripravené stonky vložíme najlepšie do veľkého vedra a zalejeme vodou tak, aby žihľavu úplne zakryla. Vedro umiestnite na teplé, ale tienené miesto a občas premiešajte. Fermentácia žihľavy trvá približne 1-2 týždne. Po uplynutí tejto doby odvar sceďte, listy zlikvidujte. Hotové hnojivo sa môže zriediť vodou.

Použitie pri hnojení. Ktoré rastliny mám zalievať a ktoré striekať? Ako často by ste mali polievať žihľavovým hnojivom?

Polievanie žihľavovým hnojivom je obzvlášť účinné pre rastliny, ktoré absorbujú živiny cez korene, ako je zelenina, bylinky alebo kríky. Pri zálievke sa živiny obsiahnuté v maštaľnom hnoji postupne uvoľňujú do pôdy, čím sa rastliny dostanú k potrebným látkam na dlhší čas.

Postrek žihľavovej kaše však môže byť prospešný pre rastliny, ktoré môžu účinne absorbovať živiny cez listy. Patria sem napríklad okrasné rastliny a tiež niektoré druhy zeleniny ako paradajky a papriky. Aplikáciou hnojiva na listy rastlina absorbuje živiny rýchlejšie, čo môže pomôcť predchádzať chorobám a stimulovať rast.

Frekvencia polievania rastlín takýmto hnojivom závisí od mnohých faktorov, ako je druh rastlín, ich aktuálna potreba vody, poveternostné podmienky a celkový stav porastu. Rovnako ako v prípade hnojív pre kvitnúce rastliny, zavlažovanie sa zvyčajne odporúča každé 2-4 týždne, kým rastliny rastú.

Ako pripraviť žihľavové hnojivo?

Ako pripraviť hnojivo z prasličky? Aké vlastnosti má odvar z prasličky roľnej?

Praslička roľná je bohatá na zložky ako kremík, draslík, vápnik a ďalšie minerály, ktoré sú prospešné pre rast rastlín. Z čoho vyrobiť hnojivo? Na prípravu prasličkového hnojiva si najskôr nazbierajte čerstvé výhonky prasličky, najlepšie na jar alebo začiatkom leta, keď je rastlina úplne zrelá, a potom ich dôkladne umyte. Rovnako ako pri žihľavovom hnojive môžete stonky nakrájať na menšie kúsky, aby ste uľahčili proces fermentácie. Celé to tiež zalejte vodou a nechajte 1-2 týždne pôsobiť. Počas tejto doby praslička uvoľní do vody cenné živiny, čím získa charakteristickú vôňu. Kvasný hnoj by sa mal uchovávať na teplom, ale málo osvetlenom mieste. Po fermentácii možno hnojivo precediť, odstrániť zvyšky prasličky a zriediť vodou. Riedenie hnojiva, tak v prípade žihľavy, ako aj prasličky, by malo byť v pomere 1:10 alebo 1:20. Výsledná kvapalina je pripravená na použitie ako hnojivo pre rastliny.

Ako používať hnojivo z prasličky? Dá sa použiť sprej z prasličky a kde?

Prasličkové hnojivo možno použiť na zalievanie všeobecne všetkých druhov záhradných rastlín, ako je zelenina, bylinky, kvety a okrasné kríky. To je obzvlášť výhodné pre rastliny, ktoré potrebujú dodatočný prísun živín počas intenzívneho rastu alebo kvitnutia. Pravidelná zálievka týmto hnojivom, rovnako ako hnojivá na zeleninu a ovocie, môže podporiť plodenie a zlepšiť kvalitu plodov jabloní, hrušiek alebo sliviek.

Postrek odvarom z prasličky by sa mal robiť rovnomerne na listy rastlín, zvyčajne skoro ráno alebo neskoro popoludní, aby sa zabránilo nadmernému vyparovaniu. To je obzvlášť účinné v prípade rastlín vystavených napadnutiu škodcami, ako sú vošky alebo svilušky, ktoré môžu odpudzovať látky obsiahnuté v postreku prasličky.

Hnojivá na zeleninu a ovocie - Merkury Market

Použitie žihľavy a prasličky na hnojenie rastlín – prečo sa ich oplatí používať? Používanie prírodných prípravkov a ekologických prípravkov na ochranu rastlín v záhrade

Žihľava je bohatá na živiny, vrátane dusíka, draslíka, fosforu, železa, vápnika, horčíka, ako aj na vitamíny A a C. Tieto cenné živiny robia zo žihľavy ideálny doplnok na hnojenie rastlín. Dusík je nevyhnutný pre rast rastlín a tvorbu bielkovín, draslík ovplyvňuje vývoj kvetov a plodov a fosfor je kľúčový pre koreňový systém. Okrem toho prítomnosť mikroelementov a vitamínov spôsobuje, že žihľava dokonale podporuje celkový rast a imunitu rastlín.

Praslička roľná je bohatá aj na cenné zložky ako kremík, draslík, vápnik, horčík a železo. Kremík, ktorý je jednou z hlavných zložiek prasličky roľnej, je rozhodujúci pre štruktúru rastlinných buniek, čo sa premieta do ich sily a odolnosti voči suchu a hubovým chorobám rastlín.

Prečo sa oplatí používať odvar zo žihľavy a prasličky? Rastlinné hnojivo poskytuje rastlinám nielen základné živiny, ale aj látky podporujúce celkový vývoj a zdravie. Túto kašu možno použiť ako na zalievanie rastlín, tak aj ako listové hnojivo postrekom na listy.

Okrem toho je používanie prasličky a žihľavovej kaše prospešné pre životné prostredie, pretože ide o prírodnú a ekologickú alternatívu umelých chemických hnojív. To nielen znižuje množstvo látok škodlivých pre pôdu a podzemné vody, ale pomáha aj udržiavať rovnováhu ekosystémov.

Späť